Jesen bo polna novih projektov in dodatnih zaposlitev

Panorganic v letošnjem letu močno širi svojo pridelavo, saj gradi tako v Sloveniji kot tudi v tujini in hkrati kuje nove načrte za prihodnost

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. september 2017 ob 13:48
Panorganic

Panorganic

Panorganic v letošnjem letu močno širi svojo pridelavo, saj gradi tako v Sloveniji kot tudi v tujini in hkrati kuje nove načrte za prihodnost. Nasade ekoloških borovnic so v letu 2017 povečali za 4 hektarje, ljutomerski rastlinjak se je razširil še za dober hektar, kjer že pridelujejo papriko in paradižnik, kmalu bodo na voljo še motovilec, rukola in špinača. Gradnjo končujejo tudi pri severnih sosedih; slednji bodo od oktobra dalje lahko kupovali solato in zelišča ŽIVA iz eno-hektarskega rastlinjaka v obmejnem Cmureku. Panorganic se je okrepil tudi z novo pakirno linijo, tako da se obeta novosti polna jesen in še kakšno dodatno delovno mesto k obstoječim triindvajsetim …

Paprika in paradižnik že uspevata, jeseni lahko pričakujemo še motovilec, rukolo in špinačo
Panorganic zadnja leta postaja vedno pomembnejši pridelovalec sadja in zelenjave v Sloveniji, saj v njihovem asortimentu lahko najdemo okrog 30 različnih pridelkov in polizdelkov, ki jih prideluje naveč kot 50 hektarjev pridelovalnih površin na prostem in v rastlinjaku v Ljutomeru ter bližnji okolici. V letošnjem letu so močno okrepili svojo pridelavo, saj so povečali nasade ekoloških borovnic na skupnih 10 hektarjev in k ljutomerskemu rastlinjaku, v katerem skozi celo leto rastejo brezpesticidna solata in zelišča, dodali še en rastlinjak, kjer že uspevata paprika in paradižnik, kateri se prodaja izključno v trgovinah Hofer Slovenija pod znamko Hofer Tržnica. Jeseni lahko pričakujemo še motovilec, rukolo in špinačo, ki bodo prav tako na voljo skozi vso leto, s čimer bodo postali največji slovenski pridelovalec teh pridelkov. »Naša želja oziroma vizija je, da postanemo Slovenci čim bolj samooskrbni s slovenskim sadjem in zelenjavo, saj nam naravne danosti, še posebej v Pomurju, to omogočajo. Mi smo se kmetovanja lotili na moderen način in sledimo novim trendom pridelave, ker tako precej manj onesnažujemo naravo, kar nam je izjemno pomembno. Velik poudarek pa je seveda tudi na kakovosti in brezpesticidni pridelavi. Veseli smo, da Slovencem lahko ponudimo hranljivo, lokalno pridelano hrano, ki jim je na voljo 365 dni v letu,« pravi Mario Kurtović, lastnik KMG Panorganic.

Ni pomembno le naravi prijazna pridelava, ampak tudi transparentno poslovanje in sledljivost pridelkov. Tako so letos za potrošnike pripravili novost - aplikacijo »Poišči svoj Česnek«, kjer s pomočjo lot številke na embalaži lahko potrošniki preko spletne povezave preverijo, na kateri točni lokaciji je Česnek zrastel, na kakšni površini in za katero sorto gre, hkrati pa si lahko ogledajo foto galerijo celotne pridelave - od sajenja pa vse do pobiranja in sušenja.

Panorganic trenutno prodaja okrog 30 različnih pridelkov in izdelkov
Okrepili so se tudi z novo pakirno linijo, ki omogoča pakiranje sadja in zelenjave v raznolikih velikostih ter kombinacijah, preko katere že pakirajo ekološke borovnice in paradižnik, kmalu pa bodo še druge pridelke. Panorganic trenutno prodaja okrog 30 različnih pridelkov in izdelkov, letošnje novosti so predvsem paradižnik in paprika ter rezana zelišča, ki so v sosednji Avstriji izjemno priljubljena. Ravno čez severno mejo, natančneje v obmejnem Cmureku, pa Panorganic gradi rastlinjak, ki bo kmalu dokončan. Prve solate in zelišča avstrijskega porekla bodo v prodaji konec oktobra, kar bo še dodatno okrepilo poslovanje Panorganica.

Postal en izmed največjih pridelovalcev peteršilja v Sloveniji
Rezana zelišča so sicer zelo priljubljena tudi v Sloveniji, še posebej peteršilj, ki ga imamo Slovenci radi v številnih jedeh. Panorganic je letos povečal pridelavo zelišč in tako postal en izmed največjih pridelovalcev peteršilja v Sloveniji, kar je omogočilo 100 % samooskrbnost s peteršiljem v trgovinah Mercator. Slednji tako od letošnjega poletja naprej prodaja izključno slovenski peteršilj, kar je velik korak v prihodnost in pokazatelj pravih poti za naprej.

Panorganic kljub obilici projektov ne počiva, ampak načrtuje širjenje pridelave še v druge države po Evropi. Njihova vizija je že precej časa usmerjena k osvojitvi Evrope, saj želijo postati en izmed najpomembnejših pridelovalcev sadja in zelenjave. Korak za korakom jim bo morda to že kmalu uspelo.


Več v Gospodarstvo