Trebljenje buč kot domači praznik

Na severovzhodu države se še ohranja sosedska pomoč

Prlekija-on.net, torek, 5. september 2017 ob 07:496
Trebljenje buč

Trebljenje buč

Nekoč, ko še ni bilo takšne kmetijske mehanizacije in še zlasti druge tehnologije, ki čedalje bolj zastruplja mladino, so bila različna kmečka opravila, pravi prazniki. K sreči se ponekod kaj takega doživi tudi danes, saj primer iz Sovjaka v občini Sveti Jurij ob Ščavnici potrjuje, da se ponekod še vedno ohranja sosedska pomoč, predvsem pa druženje.

Na dvorišču 71-letnega gospodarja Janka Tibauta s Sovjaka je namreč pri ročnem trebljenju buč sodelovala velika množica ljudi, kar je redko videti v današnjih časih. Ker je takih srečanj, ko bi pomagali sosedu, znancu ali prijatelju, vse manj, je bil dogodek posebno zanimiv.

Kot nam je povedal gospodar Janko Tibaut, ki je še pred kratkim bil član Kapelskega kvarteta, je bilo ob trebljenju buč, posajene je imel na 30 arih, nadvse veselo, saj je zadonelo tudi ljudsko petje. Ker je ročno trebljenje buč zamudno opravilo, mu je bila to dragocena pomoč sorodnikov, sosedov in prijateljev.

Kot je dejal, se vsem, ki so bili voljni, seveda brez plačila, za "bog loni", pomagati pri tem delu, se iskreno zahvaljuje. Kljub vsemu pa nihče ni ostal žejen in lažen, predvsem pa so se vsi veselili tovrstnega druženja in pomoči sorodniku, sosedu, prijatelju...


Več v Zanimivosti