Zakonca Budja iz Ključarovcev sta poročena že 67 let

Marko je svojo ženo Marijo že četrtič popeljal pred oltar

Jože Žerdin, petek, 8. september 2017 ob 08:2940
Marko in Marija Budja

Marko in Marija Budja

Le malokateremu zakonskemu paru je dano, da se učaka skupnega zakonskega življenja, kot sta se to učakala zakonca Budja iz Ključarovcev v občini in župniji Križevci pri Ljutomeru, ki sta poročena že 67 let. Na svojo prehojeno skupno zakonsko pot sta nadvse ponosna in srečna, kajti Marko je svojo ženo Marijo že četrtič popeljal pred oltar. Sedaj ko sta poročena že 67 let je njun zakon toliko bolj trden, kot je bil pred leti, ko sta zaplavala v skupno barko življenja, kjer je bilo veliko čeri, veliko dela, odrekanj, spoštovanja, ljubezni in miru.

Prvič sta se poročila v cerkvi sveti Lenart pri Veliki Nedelji, vse ostale obletnice porok pa v župnijski cerkvi sv. Križa v Križevcih pri Ljutomeru, torej zlato, srebrno in diamantno, a čez nekaj let pa bosta praznovala železno poroko, to je 70 let skupnega zakonskega življenja.

Marko, rojen leta 1927 na Stari Cesti v župniji Cezanjevci se je izučil in nekaj časa delal kot zidar, pozneje do upokojitve pa je bil zaposlen na Elektro Gornja Radgona, kjer je opravljal dela popis, obračun elektrike in hkrati so mu tudi plačevali elektriko. Ob delu pa se je še posvetil gasilskemu društvu Ključarovci, veselilo ga je petje in odrske deske. Tako je kar 15 let pel pri ključarovskih fantih, ki so negovali in ohranjali ljudsko petje na vasi. Aktivno se je posvetil tudi delu kot sodnik porotnik, vrsto let pa je tudi vodil krajevno organizacijo Rdečega križa Ključarovci. Spominja se časov kako je brez plačila prostovoljno pomagal pri obnovi župnijske cerkve v Križevcih. Leta 1944 je odšel v vojsko v Nemčijo, kot ujetnik, od tam pa ga je pot vodila na rusko fronto, del vojaškega staža pa je odslužil v Jugoslovanski vojski. Za delo, ki ga je vložil v razvoj kraja in občine Križevci je Marko pred leti prejel plaketo in listino občine Križevci.

Žena Marija, dekliško rojena Štuhec leta 1930 v Vršiču pri Podgorcih pri Veliki Nedelji. Najprej je bila zaposlena v Vinogradniški zadrugi v Dornavi, pozneje pa v podjetju Valilnica v Ključarovcih. Doma je skrbela za dom in družino ter vzgojo otrok. V zakonu je povila pet otrok, njun zakon se je v 67 letih povečal za osem vnukov in trinajst pravnukov. Sta člana Društva upokojencev in se rada udeležujeta vseh upokojenskih in drugih prireditev v občini Križevci. Vsako nedeljo pa gresta k sveti maši v domačo župnijsko cerkev. Ko sta bila še mlajša sta rada hodila po romanjih, predvsem na Ptujsko Goro. Pod isti streho v Ključarovcih živi še sin Marko z družino, kajti vsi živijo v harmoniji in spoštovanju in razumevanju.

Čeprav je danes na jesen življenja njun korak nekoliko počasnejši, sta še dobrega zdravja, zelo zgovorna in veselega duha. Rada imata kmečka opravila, predvsem sedaj v jeseni hodita na trgatve. Že sedaj se veselita, ko bosta skupaj s svojimi najdražjimi nazdravila v čast železni poroki. Zakonca Budja torej že 67 let svoj zakon negujeta in vsako leto dodajata nov kamenček v skupni mozaik. Verjeli ali ne Marko svojo ženo Marijo vedno, ko gresta iz cerkve od svete maše prime za roko in jo po stopnicah popelje do avtomobila. Za mlade sta torej svetel vzgled, kako je potrebno negovati in živeti zakonsko življenje.


Več v Kultura in izobraževanje