V Moravskem vrhu je župnik Srečko Fras blagoslovil obnovljeno kapelo

Kapelo so obnovili s prostovoljnim delom in prispevki vaščanov

Branko Košti, sobota, 9. september 2017 ob 20:391
Blagoslov obnovljene kapele

Blagoslov obnovljene kapele

V središču zaselka Moravski vrh v župniji  Mala Nedelja, že od 17. stoletja stoji kapela, o kateri ljudsko izročilo pravi, da je bila postavljena v spomin žrtvam kuge, ki je v tistem času morila po teh krajih. Kot veliko tovrstnih obeležij in sakralnih spomenikov, je tudi moravsko kapelo močno načel zob časa, zaradi drsenja zemljišča so popokali temelji in obstajala je celo nevarnost rušenja. Prebivalci Moravec tega niso dovolili, marveč so se odločili kapelo v celoti obnoviti, od temeljev do zvonika.

Ustanovljen je bil odbor za obnovo, katerega prva naloga je bila zbiranje prostovoljnih prispevkov med krajani, denarnih in materialnih. Odziv je bil dober in kmalu so stekle prostovoljne delovne akcije, v katere so se vključili tudi domači obrtniki. Matjaž Slekovec je s svojo mehanizacijo izvedel zemeljska dela, Slavko Horvat je vodil zidarska dela, Drago Kolbl in Boštjan Ploj sta izvedla elektroinstalacije, avtomatsko električno zvonenje sta uredila Stanko in David Sovec, kleparska dela so bila domena Mirana Krajnca, kovinska vrata v zvonik so delo Štefana Mlinariča, barvanje in pleskanje sta opravila Jože in Janez Rojht, ki sta izdelala tudi čudovito kovano ograjo. Pomemben je tudi prispevek opekarne Tondach, ki je darovala kritino za kapelo.

Lepo obnovljeno kapelo je ob prisotnosti številnih domačinov in okoliških krajanov, v soboto, 9. septembra, blagoslovil malonedeljski župnik Srečko Fras. Ob tej priložnosti je bila izrečena posebna zahvala najbolj zaslužnim za obnovo kapele: Stanku in Pavli Zorman, Elici Reihs, Slavku Horvatu, Danijelu Žnidariču in Janku Hrašovcu.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje