Stotnija otrok se je spopadla z okoli 700 trtami

Na 10. mednarodni otroški trgatvi v Dobrovniku so sodelovali učenci treh osnovnih šol iz treh držav in dijaki Biotehniške šole Rakičan

Prlekija-on.net, torek, 12. september 2017 ob 19:556
10. mednarodna otroška trgatev

10. mednarodna otroška trgatev

Izjemno živahno, razigrano in veselo je bilo v ampelografskem vrtu, ki stoji na Popovem bregu, nad Dobrovnikom, kjer je tamkajšnje društvo vinogradnikov, s pomočjo Dvojezične OŠ Dobrovnik, pripravilo jubilejno, že 10. mednarodno otroško trgatev. Na trgatvi, kjer se je stotnija predvsem mladih "spopadla" z okoli 700 trtami in kar sedemdesetimi različnimi sortami grozdja iz vseh slovenskih vinorodnih dežel, ter iz sosednje Madžarske. Tudi druščina trgačev je bila zelo pisana, a so se mali kar lepo razumeli, čeprav so poleg učencev DOŠ Dobrovnik, zraven trgali še njihovi vrstniki iz madžarskega Rédicsa ter iz hrvaške Štrigove. V okviru svoje šolske prakse pa so trgali tudi dijakinje in dijaki Biotehnične šole Rakičan, s katerimi je med drugimi prišla tudi ravnateljica Simona Potočnik, ki je mimogrede tudi vitezinja vina.

Ob tem so si dijaki lahko odrezali nekaj grozdov vseh sort, ki jih bodo uporabili za svojo tradicionalno razstavo. Poleg nekaj članic in članov Vinogradniškega društva Dobrovnik, na čelu s predsednikom Bojanom Horvatom, je trgalo tudi šest vitezov Slovenskega viteškega reda iz omizij Pomurje ter Ptuj, ki so mladim nadebudnežem lahko o grozdju in vinu veliko povedali.

Tako predsednik Horvat, kot tajnik Slovenskega viteškega reda, omizje Pomurje, Zlatko Borak, in predstavniki vseh štirih šol, so bili enotnega mnenja, da gre za izjemno koristno aktivnost, kjer se mladi marsikaj naučijo. Seveda se spoznavajo, nastajajo nova prijateljstva, druženje je še bolj veselo ob delu, kar koristi celotni skupnosti, kot je pripomnil nekdo od prisotnih. Seveda na trgatvi, katero je ob koncu nekoliko zmotil dokaj močen naliv, ni manjkalo niti dobrot, ki so jih že v preteklosti uporabljali ob trgatvah. Sicer pa, čeprav niti vinogradnikom iz okolice Dobrovnika niso prizanesle vremenske nevšečnosti, najprej zmrzal, nato toča in pa suša, so tamkajšnji vinogradniki zadovoljni z letino. Res je sicer, da bo vina nekoliko manj, a bo kakovost očitno nadpovprečna.

In v to so se prisotni prepričali na 10. mednarodni otroški trgatvi, ko so najprej v kleti predsednika domačih vinogradnikov Bojana Horvata, prikazali stiskanje grozdja, glavnino pa so stisnili pri članu društva in znanem dobrovniškem gostilničarju Emilu Lazslu. Iz natrganega grozdja so stisnili okoli 700 litrov vina zvrst, saj so "zmešali" skoraj vse izmed 70 vrst grozdja, ki se nahaja v njihovem ampelografskem vrtu. Seveda so že prej potrgali še grozdje avtohtone sorte Radgonska ranina, katere je 180 trsov v "viteškem vinogradu", ki je sestavni del omenjenega vrta. Ranina je ostala kot sortno vino, v kleti pa ga je okoli 160 litrov. Kot nam je povedal predsednik Društva vinogradnikov Dobrovnik, Bojan Horvat, bo velika večina (skupaj okoli 850 litrov) natisnjenega vina, ostala vinogradniškemu društvu, nekaj dobijo tudi vinski vitezi – Omizje za Pomurje, seveda pa del pridelka pripada tudi Župniji Dobrovnik, saj se ampelografski vrt nahaja na zemljišču, ki je v lasti župnije.


Več v Družabno