Mala Nedelja ob koncu tedna v znamenju praznovanja 150-letnice Bésede

Za uvod v petek sveta maša, slavnostna akademija Drevo poezije in fotografska razstava Cerkevjak

Branko Košti, četrtek, 14. september 2017 ob 07:55
Mala Nedelja

Mala Nedelja

Pri Mali Nedelji bodo v okviru 10. praznika krajevne skupnosti, potekale prireditve v počastitev 150-letnice »Bésede«, velikega ljudskega zborovanja pod milim nebom, predhodnice 1. Slovenskega tabora. Zaradi narodnozavednega duha, v katerem je bilo zborovanje organizirano, je bil eden pomembnejših dogodkov slovenske zgodovine devetnajstega stoletja.

Uvod v praznovanje bo slavnostna sveta maša v petek, 15. septembra ob 17. uri v farni cerkvi Svete Trojice. Maši bo sledila Slavnostna akademija, katero pripravlja Literarna sekcija KD Anton Krempl, z naslovom Drevo poezije pred spomenikom Antonu Kremplu ob cerkvi, kjer bo na ogled tudi fotografska razstava Cerkevjak. V primeru slabega vremena bosta akademija in razstava v kulturnem domu.

Pričetek osrednje prireditve v soboto, 16. septembra, bo na križišču v Bučkovcih ob 13. uri, v neposredni bližini mesta, kjer se je odvijala beseda. Po krajšem programu se bodo udeleženci v povorki, ob zvokih pihalne godbe, odpravili na prireditveni prostor v šotoru pri gasilskem domu v Mali Nedelji.

Slovesnost z bogatim kulturnim programom, katerega bodo izvedli člani domačega kulturnega društva Anton Krempl, učenci OŠ Mala Nedelja in tamburaši tamburaške skupine Peter Dajnko iz Črešnjevec, bo s pozdravnim nagovorom odprl predsednik KS Mala Nedelja Viljem Vajda, sledil bo nagovor županje Občine Ljutomer mag. Olge Karba. V nadaljevanju bosta spregovorila zgodovinar prof. Franc Čuš in slavnostni govornik mag. Igor Teršar, generalni direktor Direktorata za ustvarjalnost.

Uradnemu delu bo sledila veselica, na kateri bo zbrane zabaval ansambel Mladi Pomurci.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje