70-letnica priključitve Primorske v Novi Gorici

Janez Stanovnik: »…v zgodovini nam nihče ni nič dal, pa tudi nič vrnil..«

Filip Matko Ficko, sobota, 16. september 2017 ob 12:361
Udeleženci prireditve iz Pomurja

Udeleženci prireditve iz Pomurja

Minuli petek je v Novi Gorici bil ves v znamenju 70-letnice priključitve Primorske Sloveniji, ki se ga je udeležila tudi 11-članska delegacija Društva brigadirjev Pomurja, kajti organizatorji so namenili poseben poklon brigadirjem, graditeljem Nove Gorice po »ponesrečenem« Pariškem mirovnem sporazumu, ko je po 2. svetovni vojni mesto Gorica, mesto Trst z zaledjem ter Benečija bilo dodeljeno (cona A) Italiji.

Tako je Klub brigadirjev Goriške, ki ga vodi Andrej Kompara, pripravil večdnevno medgeneracijsko prostovoljno akcijo med 13. in 15. septembrom »Mladinska delovna brigada«, ki je potekala na širšem območju mestnega gozda Panovec. Prav tja, v središče brigadirskega naselja Panovec, so se odpravili tudi brigadirji iz Pomurja, bili vsestransko odlično sprejeti ter pogoščeni s kosilom ter darilom (brigadirske majice in knjiga »Panovec včeraj, danes, jutri«). V spremstvu domačih brigadirjev je sledil ogled Nove Gorice, popoldan pa so bili posebej rezervirani sedeži zanje v dvorani Osnovne šole Milojke Štrukelj. Posebne kulturne prireditve (proslave) pod naslovom »Glas Primorske« se je udeležilo tudi 230 brigadirk in brigadirjev iz Aleksandrovca (Republika Srbija), ki so sodelovali po 2. svetovni vojni v mladinskih delovnih brigadah pri izgradnji Nove Gorice.

Na tej bogati slovesnosti, ki jo je podprlo 24 primorskih občin, je največ aplavza požel »oče naroda«, sedaj častni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, ki je bil tudi slavnostni govornik. Pred predsednikom države Borutom Pahorjem, predsednikom Državnega zbora Milanom Brglezom, nekdanjim predsednikom in častnim občanom Nove Gorice Milanom Kučanom ter številnimi drugimi je bil kot živa priča Pariške mirovne konference izredno prepričljiv s stavkom: »Primorsko ljudstvo se je osvobodilo samo in v zgodovini mu nihče ni nič dal, pa tudi nič vrnil... Svobodo so si Primorci z uporom izborili sami...« Pred prepolno športno dvorano je zapel Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič pod vodstvom Pie Cah in k petju so pritegnili tudi udeleženci v dvorani. Le-te so pozdravili še novogoriški župan Matej Arčon in predsednica Območnega združenja Zveze združenj borcev za vrednote NOB Nova Gorica Katjuša Žigon. Zaigral je Goriški pihalni orkester pod vodstvom Sandija Ceja, ki je pospremil tudi prihod in odhod številnih praporščakov. Dve mladenki, brigadirki, sta pripovedovali o svojih vtisih na letošnji priložnostni mladinski delovni akciji v mestnem gozdu Panovec, za zaključek pa so nastopili še združeni moški pevski zbori Goriške pod vodstvom Mirana Rustje. Njihovemu petju se je stoje pridružilo preštevilno občinstvo ob pesmi »Vstani Primorska«.

Po prireditvi v dvorani Osnovne šole Milojke Štrukelj je udeležence na prostem pričakal dež in veliko jih je pričakovalo odpoved osrednje državne proslave na Bevkovem trgu ob 20. uri. Toda tik pred 20. uro je dež ponehal in državna slovesnost pod naslovom »Priključitev Primorske 2017« je potekala brez prekinitve. Le te se je poleg že prej omenjenih vidnih udeležencev prve prireditve sedaj udeležil tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar, slavnostni govornik pa je bil predsednik Državnega sveta Mitja Bervar. Tudi na tej slovesnosti je bil poseben poudarek namenjen brigadirjem - graditeljem Nove Gorice z delom kulturnega programa pod naslovom »Narodu Gorico novo bomo dali v dar«. A po zaključku prireditve na Bevkovem trgu je ponovno pričelo deževati, da so se številni zbrani zatekli pod posebne šotore z bogato ponudbo jedi in pijač ter v bližnje in oddaljene lokale.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje