Potapljači in SPAR Slovenija očistili reko Muro

K pomoči pri čiščenju so bili povabljeni tudi lokalni prebivalci okoliških občin Murska Sobota, Gornja Radgona, Ljutomer, Lendava in vsi ostali, ki se zavedajo pomena čistoče naših rek

Prlekija-on.net, sobota, 16. september 2017 ob 19:10
Čiščenje reke Mure

Čiščenje reke Mure

V soboto, 16. septembra, obrežje Mure ni samevalo. Zbor potapljačev in lokalnih prebivalcev je nakazoval, da se pripravlja organiziran dogodek. Ob prvih smeteh, pobranih iz reke, ki je varovana v okviru Nature 2000, pa je postalo jasno, da se je zbrala množica tistih, ki si prizadevajo za ohranjanje čistega okolja, v katerem živimo.

Akcije čiščenja reke Mure se je SPAR Slovenija lotil s pomočjo potapljačev Slovenske potapljaške zveze in Potapljaškega društva Murska Sobota. K pomoči pri čiščenju so bili povabljeni tudi lokalni prebivalci okoliških občin Murska Sobota, Gornja Radgona, Ljutomer, Lendava in vsi ostali, ki se zavedajo pomena čistoče naših rek, da bi potapljačem pomagali s čiščenjem obrežja reke.

Akcija se je izkazala za uspešno, saj so potapljači iz Mure potegnili večje in manjše odpadke, kot so plastične in druge vrečke ter plavajoči predmeti, ki se zataknejo ob obalo in ovirajo življenje tamkajšnjemu rečnemu ekosistemu. Skupina izurjenih potapljačev je v nekaj urah očistila reko med začetno točko, mostom pri Petanjcih in zaključno točko, brodom na Muri pri Krogu.

Predsednik Slovenske potapljaške zveze in Potapljaškega društva Murska Sobota doc. dr. Mitja Slavinec je ob zaključku čistilne akcije dejal: »Veseli me, da je bila akcija v sodelovanju s podjetjem Spar Slovenija uspešna. Lepo se zahvaljujem vsem kolegicam in kolegom, ki so se odzvali vabilu in s svojim znanjem ter izkušnjami pomagali pri našem plemenitem poslanstvu. Veselim se tudi prihodnjih akcij in prepričan sem, da bomo nadaljevali v tako zagnanem duhu

Sledi čistilna akcija na reki Ščavnici
Čistilna akcija je bila organizirana v sklopu Sparove družbeno odgovorne akcije Razmišljaj EKOlogično, ki si prizadeva za ekološko ravnanje, večkratno uporabo nakupovalnih vrečk, manjšo potrošnjo lahkih plastičnih vrečk in trajnostno razmišljanje. V akciji je bila ustvarjena trajnostna in reciklirana nakupovalna vrečka, ki je kupcem že na voljo v trgovinah SPAR. Del sredstev, zbranih v okviru ekološke akcije je namenjen čiščenju slovenskih rek. Reki Muri oktobra sledi čistilna akcija na reki Ščavnici, spomladi pa bodo nadaljevali s čiščenjem rek na območju osrednje Slovenije.


Več v Narava