Bublanje v glasbeni utici radenskega parka

Klavirist Jure Vočanec in glasbena skupina Futurski

Filip Matko Ficko, torek, 19. september 2017 ob 08:00
Bublanje v radenskem parku

Bublanje v radenskem parku

Kulturno umetniško društvo Bubla Radenci je v petek, 15. septembra zvečer, pripravilo glasbeni večer pod naslovom »Bublanje« v glasbeni utici sredi parka v Radencih.

Tako je predsednica KUD Bubla Radenci, Marija Marič, v začetku koncerta vse prisotne pozdravila ter nato predala oder nastopajočim. Najprej je kot solist nastopil na klavirju Jure Vočanec iz Spodnjega Kocjana v Občini Radenci. Jure Vočanec je obiskoval Glasbeno šolo v Gornji Radgoni v razredu prof. Majde Bicskey, nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor v razredu prof. Milene Sever in nato končal študij na Akademiji za glasbo v  Ljubljani v razredu prof. Acija Bertonclja in prof. Vladimirja Mlinariča. Istega leta se je zaposlil kot korepetitor baleta na Konservatoriju Ljubljana in tri leta za tem tudi kot korepetitor baleta na Konservatoriju Maribor. Udeleževal se je številnih tekmovanj in je prejemnik zlatih in srebrnih plaket.

Drugi del koncerta pa je zapolnila povsem nova glasbena skupina. Štiričlanska zasedba Futurski (Evita Drvarič, Dominika Maša Kozar, Žiga Petkovšek in Jan Vihar) sama zase pravi, da tvori zanimivo elektro pop tvorbo, ki po eni strani spominja na elegantno in sramežljivo robotsko zvočenje elektro popa osemdesetih let prejšnjega stoletja, po drugi strani pa se spogleduje z organsko elektronsko estetiko sodobne elektro bendovske scene. Čarobno zakamuflirani vokali, izliti v močno sintetizatorsko držo, poslušalstvu pričarajo svojstveno slušateljsko ter plesno glasbeno izkušnjo. Po njihovem je "Synthetic Happiness"  prava žanrska mešanica sintetičnih barv. V njej najdemo primesi synthwave zvočnosti, ki s svojo retro estetiko žarijo kot neonke distopičnega Los Angelesa. A retro ne pomeni, da drvijo v  okolje pocukranosti 80-ih, saj komadi presenečajo z dodatki sveže palete millenial ozvočja. Ta zvok pa ironično ni vesel, temveč Futurski svoje melanholične tone popeljejo v zasanjano atmosfero dreamopopa in chillwave-a z dobro dozo počasnih vokalov, hladnih sintov in topline basovskih frekvenc, ki prijetno masira ušesa skozi potek kratkometražca. V »SyntheticHappiness« so vključene štiri pesmi (Pressure of Your Pressure, Decisions, Ivone in Cant Control), ki bodo zajete na prvem uradnem EP. Izdali ga bodo v samozaložbi v digitalni obliki, pri nastajanju sta v vlogi producentov sodelovala Simon Penšek in Andi Koglot.


Več v Kultura in izobraževanje