Nastop KUD Budinci v radenskem DOSOR-ju

Folklorni večer v okviru prireditev »DOSOR-jeve vetrnice«

Filip Matko Ficko, torek, 19. september 2017 ob 09:57
KUD Budinci v DOSOR-ju

KUD Budinci v DOSOR-ju

V okviru poletnih prireditev pod naslovom »DOSOR-jeva vetrnica« je ponedeljkov večer 19. septembra bil folklorno obarvan. Štirje plesni pari folklorne skupine Kulturno umetniškega društva Budinci iz Občine Šalovci na Goričkem v Prekmurju (Martina in Sašo, Maja in Dušan, Mateja in Sandi ter Damjana in Ariela) so ob spremljavi glasbe frajtonerice dijaka Blaža Gašparja predstavili plese z Goričkega v Prekmurju: Gorički valček, Šamarjanka, Sotiš in Zibenšrit. Zaplesali so v avli Doma starejših občanov Radenci.

Kulturno umetniško društvo Budinci je bilo ustanovljeno leta 1987. Že od ustanovitve naprej je društvo organizator različnih prireditev, predvsem z vsebinami varovanja kulturne dediščine, ohranjanja ljudskih običajev in navad. V okviru društva, ki ima trenutno 80 aktivnih članov, delujejo štiri sekcije: ljudske pevke, folklorna skupina, gledališka skupina ter skupina pevcev in godcev ljudskih pesmi »Zgrablenci na kvadrat«. Folklorna skupina deluje že od ustanovitve društva, z nekaj vmesnimi premori. Pred osmimi leti so se nekateri člani društva ponovno »ogreli« za vaje in zaplesali, kljub pomanjkanju sredstev za nabavo folklornih noš. To jim je

uspelo v projektu »LAS Moščonka« v sodelovanju s Kulturno turističnim društvom Moščanci. Že trikrat so se udeležili območne revije odraslih folklornih skupin, saj skupina trenutno beleži sedem aktivnih plesnih parov. Skupino je tokrat vodila, pa tudi plesala, Damjana Nemeš.

Po nastopu plesalk in plesalcev sta se s samokolnicama pojavila v avli DOSOR-ja člana gledališke skupine KUD Budinci Kristjan Lainšček in Sašo Bedič. Zaigrala sta skeč »Njej trbej šče (z)nažgati«. Avtor besedila, vodja gledališke skupine, scenarist in režiser pa je Andrej Lainšček.

Vsi prisotni so se dobro nasmejali, plesalke in plesalci folklorne skupine so zaplesali z nekaj stanovalkami in stanovalci DOSOR-ja, stanovalec Maksimiljan Korošec pa je gostom z Goričkega v Prekmurju izročil v dar vetrnico.


Več v Kultura in izobraževanje