Odličen orgelski koncert

Tokrat je nastopila slovenska umetnica Marjeta Urbanič Rudolf, ki je v programu pokazala zares izvrstno izvedbo skladb

Prlekija-on.net, torek, 19. september 2017 ob 20:01
Orgle

Orgle

Kljub skromni obveščenosti o dogodku sem le uspel dobiti pravo informacijo o koncertu, ki je bil organiziran v okviru praznovanja občinskega praznika Občine Križevci v petek, 15. septembra. Tako sva se s soprogo udeležila koncerta v cerkvi povišanja Sv. Križa v Križevcih pri Ljutomeru na tamkajšnjih novih in veličastnih orglah. Že sam instrument, ki ima dolgo zgodovino, mi vzbuja občudovanje in popolnost, še bolj pa izvajalci, ki s prav vsemi štirimi okončinami izvabijo iz instrumenta popolne zvoke.

Tokrat je nastopila slovenska umetnica Marjeta Urbanič Rudolf, ki je v programu pokazala zares izvrstno izvedbo skladb in izkoristila vse široke sposobnosti orgel, pri tem pa eno od skladb polepšala še s svojim petjem. Več o umetnici je napisano v priloženem programu.

Zahvala za organiziran brezplačni koncert gre križevskemu župniku g. Štefanu Vinkoviču, ki je poskrbel za vse podrobnosti in omogočil tudi slikovno video spremljavo izvajanja na orglah. Nepogrešljiva pa je tudi uvodna in zaključna beseda prof. Vere Slavič, ki je z izbranimi besedami opisala zgodovino instrumenta – orgel in življensko pot umetnice. Upam, da bodo orgle v Prlekiji izkoriščene še za kak koncert in da bo javnost pravočasno obveščena tudi o tovrstnih dogodkih – čeprav brezplačnih.

Janče Gartner


Več v Kultura in izobraževanje