Trgatev grozdja v vinogradu ob domačiji Šprinc

Nekateri za domačijo Šprinc pravijo, da je to kraj, kjer se jim spočije duša in kjer dobijo novo energijo za nove začetke v življenju

Jože Žerdin, sreda, 20. september 2017 ob 17:48
Trgatev ob domačiji Šprinc

Trgatev ob domačiji Šprinc

Pred nekaj leti je Škofijska Karitas Murska Sobota uredila domačijo na Šprincu, katero je namenila za program socialnega vključevanja mladih v življenje. Na Škofijski Karitas Murska Sobota za ljudi, ki so vključeni v javno kuhinjo Lazarjev dom v Murski Soboti, ob tem že tretje leto izvaja program socialnega vključevanja, ki se odvija na domačiji Šprinc v župniji Razkrižje. V program se lahko posameznik vključi prostovoljno na pobudo kreativnega ali socialnega delavca. V programu na Domačiji namreč spodbujajo psihosocialni razvoj posameznika, ki se je znašel v situaciji brez dela, odvisnosti, bolezni ali katere druge življenjske tegobe. Glavni cilj njihovega delovanja na domačiji je, da si posameznik opomore iz teže življenja tako telesno, čustveno kot duhovno.

Projekt socialnega vključevanja posamezniku pomaga pri vsakdanjih soočenjih. Ob programih, ki se izvajajo na domačiji le-ti za posameznika veliko pomenijo in mu prinesejo marsikaj novega in zanimivega, da se potem lažje vključi v vsakdanje življenje. Program socialnega vključevanja in tako imenovane delovne terapije je lahko za posameznika edinstvena pot iz trenutne stiske, s katero se sooča. Znotraj tega programa se posameznik začne ponovno aktivno vključevati v vsakdanje družbeno življenje. Nekateri za domačijo Šprinc pravijo, da je to kraj, kjer se jim spočije duša in kjer dobijo novo energijo za nove začetke v življenju.

Da bi ljudje domačijo Šprinc bolje spoznali so v sredo, 13. septembra, pripravili dan odprtih vrat na katerem so se zbrali vsi, ki v sklopu Karitas pomagajo ljudem v stiski. To so sodelavci Karitas, predstavniki Centrov za socialno delo, uporabniki Karitasovih storitev in varovanke Materinskega doma Pomurje. Letos se je na dnevu odprtih vrat na domačiji Šprinc zbralo 25 ljudi, mednje je prišel tudi generalni tajnik Škofijske Karitas Murska Sobota Jože Kociper. Najprej so se odpravili na trgatev grozdja v bližnji vinograd, ki ga oskrbuje domačija Šprinc in vsi, ki na Domačiji živijo in so vključeni v program socialnega vključevanja. Iz pobranega grozdja so stisnili sladki mošt iz katerega bodo pripravili sokove. Ob koncu trgatve so bili vsi zadovoljni in srečni, da so spoznali kanček utripa vsakdanjega življenja na domačiji. Ob petju domačih pesmi in dobri hrani so se pozabavali, kajti v živo je zaigral Boštjan Rajh, ki je nekoč živel na tej domačiji v Šprincu.


Več v Kultura in izobraževanje