Miholov sejem šestič poskrbel za pestro, kvalitetno in zanimivo ponudbo

Na Miholovem sejmu so podelili tudi nagrado za najboljšo Prleško tünko 2017, ki je letos šla v roke proizvajalcu Slavku Severju na Cven

Prlekija-on.net, nedelja, 24. september 2017 ob 19:17
Miholov sejem 2017

Miholov sejem 2017

V nedeljo, 24. septembra, je v Veržeju potekal 6. Miholov sejem, katerega namen je promocija rokodelske dejavnosti in lokalne kulinarike ter dejavnosti posameznih društev in interesnih skupin. V Veržeju je bilo v preteklosti pestro sejemsko dogajanje, ki ga z Miholovim sejmom obujajo, hkrati pa s kvalitetno ponudbo na stojnicah, zanimivim spremljevalnim programom in prleškim pridihom delajo edinstvenega in vse bolj prepoznavnega.

Tako je bilo tudi letos, saj je ponudba na stojnicah bila izredno pestra, kvalitetna in zanimiva za različne ciljne skupine obiskovalcev. Zavod Marianum Veržej z enoto Centra DUO že od vzpostavitve leta 2006 skrbi za povezovanje in promocijo pomurskega rokodelstva. Ena izmed osnovnih nalog centra je tudi prenos rokodelskih znanj in spretnosti, ter tako ohranjanja bogate kulturne dediščine Pomurja. Predstavilo se je 24 pomurskih rokodelcev.

Predstavilo se je tudi enajst rokodelcev iz devetih rokodelskih centrov Slovenije. Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije je bil ustanovljen v letu 2014 z namenom sooblikovanja pravnih temeljev statusa rokodelcev v Sloveniji. S svojimi aktivnostmi spodbuja tudi k večji kakovosti rokodelskih izdelkov, k njihovi širši promociji in trženju ter prenosu znanj na mlajše generacije. Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije povezuje devet rokodelskih centrov: Rokodelska mreža Srca Slovenije (Razvojni center Srca Slovenije d. o. o.), Rokodelski center Ribnica, Zavod Marianum Veržej - Center DUO, Center domače in umetnostne obrti, rokodelska zadruga z.b.o. (Center DUO Slovenska Bistrica), Rokodelski center DUO Škofja Loka (Razvojna agencija Sora d. o. o.), Rokodelski center Rogatec (Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec), Gimnazija Jurija Vege Idrija - Čipkarska šola Idrija, Rokodelski center Koroške (Podjetniški center Slovenj Gradec d.o.o.) in Rokodelski center Moravče (Društvo rokodelcev Moravške doline). Miholov sejem v Veržeju se vključuje v praznovanje 3. Slovenskega rokodelskega festivala.

Trinajst stojnic pa so zasedli lokalni proizvajalci in pridelovalci hrane, vina ter društva in interesna združenja. Na teh stojnicah so obiskovalci lahko okušali (in kupili) Prleško tünko, predstavili so se odlični prleški vinarji, ekološke kmetije in drugi pridelovalci lokalnih dobrot ter društva in interesna združenja.

Župnijsko žegnanje in blagoslov folklornih kostumov in ljudskih glasbil
Letošnjo mašno slovesnost ob Miholovem je vodil salezijanec Jože Pozderec, novi veržejski župnik in ravnatelj salezijanske skupnosti v Veržeju. Po mašni slovesnosti je na glavnem odru Miholovega sejma bil blagoslov folklornih kostumov in ljudskih glasbil. Letošnjega blagoslova so se udeležile folklorne skupine Folklorno društvo Pušlc Mežica, Društvo narodnih noš in kočijažev Vodice – FS Vodice, Društvo upokojencev Križevci pri Ljutomeru – FS Veseli Prleki, Kulturno društvo Slavko Osterc Veržej – FS Leščeček, Kulturno društvo Slavko Osterc Veržej – Starejša folklorna skupina, Pevska skupina Prisrčnice, Folklorno društvo FS Gornja Radgona, Folklorna skupina KD Cven in Kulturno društvo FS Torbarji. Na prireditvi je spregovoril župan Občine Veržej Slavko Petovar, ki je vsem sodelujočim podelil priznanja, spregovorila pa sta še Peter Pučnik, direktor Zavoda Marianum Veržej in Maja Žibert, Slovenska vinska kraljica. Med številnimi gosti sta bila prisotna tudi Medena kraljica Slovenije, Mateja Šoštarič in župan Občine Rogatec Martin Mikolič.

Najboljša Prleška tünka letos Slavku Severju
Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot je tudi letos pripravili ocenjevanje Prleške tünke in mesa iz zaseke, kamor je prispelo deset vzorcev, tako kmetij in proizvajalcev, ki izdelujejo to prleško specialiteto v tržne namene, kakor tudi nekaj vzorcev posameznikov ljubiteljev. Strokovna komisija jih je ocenila in z videnim bila zelo zadovoljna. Glede na dosežene točke so podelili tri zlata priznanja, tri srebrna in dve bronasti, dva vzorca pa sta prejela potrdilo o sodelovanju. Rezultate tekmovalcev je podala predsednica strokovne komisije Frančka Lebarič. Tretje mesto med ocenjenimi vzorci je prejela Kmetija Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru, drugo mesto Kmetija Sever iz Cvena, največje število točk in prvo mesto pa je prav tako šlo na Cven, in sicer proizvajalcu Slavku Severju.

Razstava Rokodelski izdelki Rokodelskega centra Rogatec
V Puščenjakovi dvorani pa je od 24. septembra, do 24. novembra, med tednom od 9.-15. ure in ob sobotah od 9.-12. ure na ogled razstava Rokodelski izdelki Rokodelskega centra Rogatec. Z odprtjem Rokodelskega centra Rogatec leta 2014 je Dvorec Strmol dobil dokončno celovito podobo. V zahodnem in vzhodnem krilu dvorca Strmol domujejo štiri profesionalno opremljene rokodelske delavnice: steklarska delavnica, pletarska delavnica (šibje, ličje), lončarska delavnica in tkalsko – šiviljska delavnica. V okviru programa Okusimo dediščino sta posamičnim nenapovedanim obiskovalcem brezplačno na voljo od aprila do oktobra dva mojstra, ki predstavita svojo rokodelsko tehniko in izdelke, po želji pa se v ročnih spretnostih lahko preizkusi obiskovalec in izdela svoj izdelek. Opremljene delavnice so poleg tega namenjene izvajanju krajših in daljših učnih delavnic rokodelstva ter obrtno proizvodnih dejavnosti – razvoju in izdelovanju novih rokodelskih izdelkov iz dediščine in kulturnega izročila Obsotelja in Kozjanskega.

Petič MiHeC fest
Sedaj že tradicionalno, se je na sejemskem odru odvil tudi peti MiHeC fest, festival otroških folklornih skupin. Letos so se na odru predstavili OŠ Veržej - FS Vrtca Veržej, OŠ Stročja vas - FS Vrtca Stročja vas in OŠ Beltinci - FS Veseli Marki.

Za kulturni in zabavni program so dodatno poskrbeli Tamburaška skupina KD Slavka Osterca Veržej in Mladi Pomurci.


Več v Kultura in izobraževanje