Prleški sprejem za Mercedesove nagrajence

Brotva v prleških goricah ob formuli

Prlekija-on.net, sreda, 27. september 2017 ob 20:48
Brotva ob formuli

Brotva ob formuli

Na Zgornjem Kamenščaku 17 domujejo Maričevi. Gazda Zdravko je sr(e)čni vinogradnik in kletar, sicer pa se profesionalno uspešno ukvarja z mizarstvom. Njegova partnerka ga pri vsem angažiranju zelo predano podpira. Njun sin Rok pa je posebna zgodba, sicer je študent Univerze v Mariboru, Fakultete za strojništvo in eden ključnih v ekipi UNI Maribor Grand Prix Engineering.

Ekipa mariborske univerze že sedmo sezono sestavlja svoj dirkalnik in se udeležuje tekmovanj, letošnjo leto so se posebej izkazali v Veliki Britaniji. Kljub temu, da Slovenci (še) nimamo voznika v formuli 1, niti ne dirkališča za tako vrsto vozil – pa vendar imamo nadarjene študente mariborske strojne fakultete, ki so pravi strokovnjaki v študentski različici formule 1. Formula študent je največje tekmovanje na svetu za študente inženirskih ved, ki s svojim znanjem in izkušnjami v sklopu univerz in svojih pokroviteljev in donatorjev vsako leto tekmujejo v izdelavi dirkalnika in v različnih cestno hitrostnih preizkušnjah. Ta mednarodna tekmovanja organizirajo inženirska profesionalna združenja, v pomoč pa so jim eminentna imena avtomobilskega sveta, kot so Porsche, Daimler, Audi, Jaguar… Takih tekmovanj se udeležuje do 150 ekip, v projekt pa je vključena celostna univerza. Študentje so odgovorni za tako rekoč vse od osnutka, konstrukcije, izdelave motorja, optimiziranje nastavitev. Hkrati so avtorji stroškovnega in poslovnega načrta, poskrbijo tudi za promocijo in trženje izdelka.

Letos je v angleškem Silverstonu, slovenski dirkalnik bil prepoznan kot eden od tehnično najnaprednejših v konkurenci 82 vozil iz 20 držav. Na predstavitvi tehničnih rešitev so dosegli 9. mesto. V vožnji v osmico šesto mesto, po moči skromen dirkalnik je v pospeševanju dosegel odlično osmo mesto. Tudi vzdržljivostno dirko so uspešno končali in jo odpeljali z osmim časom. V skupnem seštevku so dosegli odlično osmo mesto. Podjetje Mercedes AMG High Power Powertrains jim je podelilo priznanje za najboljšo vgradnjo motorja z notranjim izgorevanjem. Voznik Alen Mirtelj pa je prejel nagrado za najboljšega voznika tekmovanja. Na vzdržljivostni dirki je voznik Vid postavil najhitrejši krog tekmovanja in s tem rekord proge.

Mariborska formula je nekaj posebnega. Ekipa ima manj denarja, a več znanja in iznajdljivosti kot konkurenca. Vse so izdelali sami, konkurenca to prepusti specializiranim firmam. Slovenska ekipa je imela približno 90.000 evrov proračuna, konkurenca pa najmanj 200.000, tisti največji celo do pol milijona evrov.

In prav zaradi vseh zgoraj opisanih podvigov nadebudnih štajerskih študentov se je res spodobilo, da jih v njihovi matični domovini Sloveniji nekdo na izvirni način sprejme in jim čestita. In prav to je poskrbela Prlekija po zaslugi in sponzoriranju Maričevih. Enkraten dogodek, ki je vseboval etnografsko-kulturno predstavitev in neposredno angažiranje udeležencev pri tem prleškem najljubšem opravilu. Zadonela je harmonika, zapele pevke in pevci – člani Društva prleških babic iz Pristave, spregovoril je podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler in pozneje ob »prešanju« še predstavnik Pokrajinskega centra NVO-Mladinskega centra Prlekije. Vse to v znak navdušenja nad uspehi mladih, perspektivnih sedanjih študentov – bodočih pomembnih, niti preveč ne pretiravamo, če kar zapišemo ključnih členov v razvoju naše Slovenije.

Rudi Stegmüller


Več v Družabno