Na Jeruzalemu odprli zeleno okno

Bistvo zelenih oken je, na nevsiljiv način opozoriti na izjemnost kraja in privlačnost lokalnih točk

Prlekija-on.net, petek, 29. september 2017 ob 19:44
Odprtje zelenega okna na Jeruzalemu

Odprtje zelenega okna na Jeruzalemu

Občinska turistična zveza Ljutomer, Klub vinskih kraljic Martina, Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer in Občina Ljutomer, so v petek, 29. septembra, na Jeruzalemu v okviru svetovnega dneva turizma odprli zeleno okno. Na dogodku je spregovorila predsednica Občinske turistične zveze Ljutomer Marija Gaube, ki je med drugim povedala, da je "bistvo zelenih oken, na nevsiljiv način opozoriti na izjemnost kraja in privlačnost lokalnih točk. V naši okolici je takih prelepih krajev in bogatih vsebin mnogo, zato smo se v OTZ odločili, da letos odpremo zeleno okno na Jeruzalemu, ki je prav gotovo turistični biser, kateri je primerno dostopen mnogim ciljnim skupinam in nudi raznolike turistične užitke tako domačim kot tujim gostom".

Ob tem upajo in želijo, da bo simbolično zeleno okno pritegnilo pozornost novim obiskovalcem in prispevalo k uspešnejšemu turističnemu utripu. Želijo poudariti posebnost in lepoto vinorodnih krajev in ohraniti krajinske arhitekture terasastih goric po katerih je naš Jeruzalem znan.

Barbara Kolenc, predsednica Pomurske turistične zveze je med drugim povedala, da je Jeruzalem ena bolj obiskanih turističnih točk v Pomurju in velikokrat predstavlja vinski turizem Pomurja s slikami in izvrstnimi vinami.

Spregovorila je tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki je med drugim omenila, da je zelo počaščena, da smo v Ljutomeru dobili znak Slovenia Green Destination, ki pomeni da smo zelena destinacija, hkrati pa to predstavlja tudi odgovornost, Občinski turistični zvezi pa se je iskreno zahvalila za pobudo zelenega okna. Zahvala gre tudi družini Puklavec oz. Puklavec Family Wines, saj okno stoji na njihovi parceli.

Na dogodku so bile prisotne tudi vinske kraljice Martina XVIII Tadeja Heric, 3. vinska kraljica Jeruzalemske vinske ceste (VTC 15) oz. po novem vinska kraljica Jeruzalemsko Ormoških goric, Katja Kolarič, Kraljica metliške črnine Katarina Plut in 19. cvičkova princesa Dragica Ribič. V kulturnem programu je nastopila Pia Čarna, ki je zaigrala na citre.

Bronasti znak za občino Ljutomer
Občina Ljutomer se je pridružila 23 destinacijam, ki si prizadevajo za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. V letu 2016 se je občina Ljutomer prijavila na nacionalni poziv Slovenske turistične organizacije za pospeševanje vpeljevanja trajnostnega poslovanja v turizmu, imenovan Zelena shema slovenskega turizma – Slovenia Green. Zelena shema slovenskega turizma je sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma, namenjen tako destinacijam, kot tudi posameznim turističnim ponudnikom, ki so ga zasnovali na Slovenski turistični organizaciji skupaj z zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, ki je akreditirani partner mednarodne organizacije Green Destinations. Sodelovali so tudi strokovnjaki iz gospodarstva. Osnovni namen Zelene sheme je povečati konkurenčnost, kakovost in inovativnost slovenskega turizma.

Občina Ljutomer ima vizijo vzpostavitve ponudbe trajnostnega zelenega turizma. V mesecu septembru 2017 so naredili velik korak k prizadevanjem, z vstopom v Zeleno shemo Slovenskega turizma. Občina Ljutomer je prejemnica odličnega bronastega znaka Slovenia Green destination – Zelena. Aktivna. Zdrava. S tem se je pridružila elitni skupini destinacij in ponudnikov v Zeleni shemi slovenskega turizma (ZSST) in pristopila k trajnostnemu kontinuiranemu izvajanju aktivnosti k uresničitvi doseganja ukrepov do cilja odličnosti zelene destinacije.

Pri ZSST gre za celovito zasnovan nacionalni sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh stebrih trajnostnega razvoja, okoljskem, družbenem in ekonomskem. Shema, katere lastnik je Slovenska turistična organizacija, je namenjena tako destinacijam kot tudi ponudnikom turističnih nastanitev in turističnim agencijam. Občina Ljutomer se je tako pridružila destinacijam, ki svojo trajnostno poslovanje na področju turizma presojajo z mednarodnimi orodji Green Destinations Standard in ETIS, kar bo omogočilo tako nacionalno kot mednarodno primerljivost in vidnost.

Za ocenjevanje na nacionalni ravni je bila za Ljutomer izdelana obsežnejša analiza stanja, ki opredeljuje vplive na turizem in celostno obravnavo območja ter dejavnosti, prav tako vpliv na kakovost bivanja v destinaciji, v prvi vrsti primerne za matično prebivalstvo, kakor prisrčno gostoljubno za obiskovalce in turiste.

V analizi stanja so zajeti vplivi turizma na vire v destinaciji, kot so Narava in okolje, Kultura in Socialno – ekonomski in sociokulturni viri.

S pridobitvijo bronastega znaka ZSST se bodo v občini Ljutomer prizadevanja skozi različne vzvode aktivnosti za spodbujanje turističnega razvoja ter ozaveščanja lokalnega prebivalstva, gospodarstva, obiskovalcev in preostalih deležnikov o pomenu trajnostnega turizma le še pospešeno in intenzivneje izvajala in nadgrajevala. Zelena (okoljsko in družbeno odgovorna) destinacija namreč ni projekt, naloga oziroma odgovornost zgolj aktivno vključenih, temveč je način dela in življenja, kar se lahko doseže samo s poenotenim zavedanjem in udejanjanjem nalog in obvez, ki so jih s pridobitvijo znaka prevzeli, kot odgovornost – vsi deležniki v destinaciji, tako v javnem, nevladnem kot zasebnem sektorju – in to ne samo na področju turizma, ampak na vseh področjih delovanja lokalne skupnosti. Ključnega pomena je zavedanje in zanos matičnega prebivalstva, da živijo v okolju, prepletenem z naravnimi in kulturnimi danostmi, urejenostjo in potenciali za razvoj podjetništva, ki je unikatno in doživljajsko polno še za tako petičnega in zahtevnega obiskovalca in turista.


Več v Kultura in izobraževanje