Na hiši družine Makoter odkrita spominska plošča hraniteljem orožja v času priprav in vojne 1990 – 1991

Slavnostni govornik je bil takratni načelnik OŠTO Ljutomer Miroslav Rauter

Branko Košti, sobota, 30. september 2017 ob 16:451
Odkritje spominske plošče na Cvenu

Odkritje spominske plošče na Cvenu

Na hiši družine Makoter na Cvenu je bila v petek, 29. septembra, odkrita spominska plošča, v zahvalo in spomin hraniteljem orožja TO v času priprav na vojno in osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Pokojni Janko Makoter je bil eden tistih, ki so imeli dovolj hrabrosti, da so v času priprav na osamosvojitveno vojno in med vojno, na svoji domačiji skrivali orožje TO Ljutomer. Kako prelomni so bili časi, ko so s tem, da so hranili orožje, posamezniki izpostavili nevarnosti sebe in svoje družine, je v slavnostnem govoru opisal slavnostni govornik Miroslav Rauter, takratni pripadnik stalne sestave OŠTO Ljutomer.

»To so bili časi težkih odločitev. V vrhu slovenske politike se je dogajalo marsikaj, tudi v Teritorialni obrambi nismo vedeli, kdo je kaj in kdo je kje. Res je bilo ogromno častnikov iz Slovenije, ki so bili na ključnih pozicijah Teritorialne obrambe, bili pa so tudi častniki, Slovenci, ki pa niso bili ravno za stvar, o kateri smo mi na podeželju že sanjali: o suvereni državi Republiki Sloveniji.

Današnja slovesnost je namenjena ravno temu, da se spomnimo tistega, kar pravzaprav današnja mladina verjetno sploh ne ve. Da smo se včasih morali odločati pravzaprav po neki svoji vesti, po instinktu, ni bilo nekih navodil z vrha. Takrat smo bili prepuščeni temu, da znamo razmišljati«, je povedal Rauter in v nadaljevanju opisal situacijo ob prejemu ukaza za predajo orožja v TO v skladišče JLA. Takrat so iz štaba TO Ljutomer v skladišče JLA v Mursko Soboto odpeljali večino orožja, od koder so ga pozneje, pod pretvezo, da bo uporabljeno za usposabljanje pripadnikov, kar je ukaz dovoljeval, odpeljali. In nikoli več vrnili, v svojem skladišču pa ga tudi niso smeli imeti.

»Takrat smo se začeli pogovarjati z našimi kolegi v katere nismo dvomili in našli smo nekaj lokacij, da smo skrili orožje za potrebe naše bodoče vojske. Pogovarjali smo se tudi s pokojnim Jankom Makoterjem, ki je bil pripravljen skriti kar nekaj orožja in ga je tudi sam odpeljal k sebi domov. To je bilo nevarno, zelo nevarno. Kdor ni doživel, se tega ne zaveda. O tem se nismo pogovarjali doma, nismo se pogovarjali s kolegi, nihče ni vedel, kje je to naše orožje, razen res redki in tisti, ki so ga skrili. Hvala vsem, tudi tistim, ki jih danes ne omenjamo, tudi tistim, kjer so že bile odkrite spominske plošče in tistim kjer še bodo. Res je v redu, da se po nekaj manj kot tridesetih letih ta stvar javnosti odkrije in pove, kako je bilo«, je povedal slavnostni govornik in se zahvalil veteranskim organizacijam, ki s pripravo tovrstnih slovesnosti in postavitvijo obeležij, ohranjajo spomin na takratno dogajanja in z njimi seznanjajo mlade generacije.

Postavitev spominske plošče je ob sodelovanju družine Makoter, pripravilo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer, obeležje pa so ob prisotnosti številnih domačinov, članov veteranskih združenj in domoljubnih organizacij ter gostov: županje Občine Ljutomer mag. Olge Karba, predsednika Zveze vetranov vojne za Slovenijo generala Ladislava Lipiča, predsednika Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje Draga Ribaša, predsednika PO VVS za Pomurje Branka Bratkoviča, vodje Uprave za obrambo Maribor Miroslava Rauterja in članov družine Makoter, odkrili županja Olga Karba, Milica Makoter in Alojz Novak, takratni komandant Štaba TO Ljutomer.

Slovesnejši pridih prireditvi, katero je povezovala Slavica Sunčič, so dali člani Cvenskega okteta pod vodstvom Tihomirja Babiča in mlada harmonikarja, družina Makoter pa je poskrbela za bogato pogostitev vseh prisotnih.


Več v Kultura in izobraževanje