Življenjska zgodba 97-letnega Venčeslava Copota iz Ključarovcev

Venčeslav Copot je večino svojega življenje preživel za volanom

Jože Žerdin, nedelja, 1. oktober 2017 ob 10:241
Venčeslav Copot

Venčeslav Copot

Med klene in pokončne može v občini Križevci sodi tudi najstarejši občan 97-letni Venčeslav Copot iz Ključarovcev pri Ljutomeru. Na svet je prijokal davnega leta 29. septembra 1920 v Pristavi pri Ljutomeru. V svojem dolgoletnem življenju je, kot nam je povedal v razgovoru, marsikaj doživel, od lepih do manj lepih spominov, ki so zapisani v njegovi življenjski »knjigi«.

Najprej ga je iz rodne Prlekije pot zanesla v Maribor, kjer je delal v tekstilni tovarni. Želja po znanju se mu je vedno rojevala po glavi, zato se je odločil, da bo postal poklicni šofer, kar se mu je tudi leta 1938 uresničilo, ko je naredil vozniški izpit. Prišel je čas druge svetovne vojne in Venčeslav je svoje znanje s področja vožnje kaminov sprida izkoristil. Tako je bil v času druge svetovne vojne šofer v Avstriji, kjer je spoznal nemške, angleške in madžarske vojake. Po vojni je potem še nekaj časa vozil vojaška in druga vozila za Jugoslovansko vojsko. Sodeloval je s številnimi partizanskimi odredi in divizijami, ki so se borile proti sovražniku, ki je bil na ozemlju Slovenije in Jugoslavije. Nekaj let je bil v času Titove Jugoslavije tudi zaprt v zaporu, a vedno se je znašel, saj je svoje znanje pokazal pri popravilu vojaških kamionov in avtomobilov.

Po vojni je bil obrtnik avtoprevoznik. Kot poklicni šofer je volan zapustil leta 1982, a za njim je na tisoče prevoženih kilometrov, brez kakršnih koli večji nesreč. Sedaj že nekaj let ni sedel več za volan, ampak obuja le spomine na prehojeno šofersko pot in na prevožene kilometre po cestah, saj je v večji meri vozil kamion. Kot najstarejši občan je ponosen, da  svoje bogate izkušnje prenaša na mladi rod.

Svoj čas je bil aktiven gasilec PGD Ključarovci, danes je gasilski veteran Gasilske zveze Križevci. Je član Društva upokojencev Križevci. Ob njegovem življenjskem jubileju so mu lepe želje in še veliko zdravih in srečnih let voščili predsednica Društva upokojencev Križevci Milica Hamler, župan občine Križevci mag. Branko Belec in domači križevski župnik Štefan Vinkovič. Ob rojstnem dnevu je prejel simbolično darilo.

Nikoli ni zanemarjal svoje vere, rad hodi k svetim mašam v križevsko župnijsko cerkev. Želja po vožnji mu še vedno ne da miru, kajti kot poklicni šofer ima rad avtomobile in kamione, zato se mu večkrat »zakolca«, da bi še rad sedel za volan. Še bi vozil svoj osebno vozilo, a pred kratkim je bil na zdravniškem pregledu in zdravnik mu je zaradi varnosti na cesti odsvetoval vožnjo, kar je sprejel z veliko grenkobo. Tako sedaj 97-letni Venčeslav Copot kot dolgoletni šofer, sedaj na jesen življenja vse opravke opravlja peš, na nujne opravke pa ga popelje vnuk Boštjan.


Več v Kultura in izobraževanje