Družili so se, nabirali in jedli gobe

V Negovi so pripravili 24. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2017, na katerega je prišlo več kot 200 udeležencev, gob pa je bilo več kot 100 kilogramov...

Prlekija-on.net, ponedeljek, 2. oktober 2017 ob 18:55
24. gobarski piknik OOZ Gornja Radgona

24. gobarski piknik OOZ Gornja Radgona

Medtem ko gobarji praktično vso letošnje leto na skrajnjem severovzhodu države niso imeli veliko sreče z gobami, jim je jesenski čas le prinesel nekoliko veselja. V gozdovih je namreč možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 24. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 200 udeležencev, ki se je po lepem in sončnem vremenu pogumno odpravilo v gozd, nabiralo prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in neužitne. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Kakorkoli že, gozdovi v Negovi in njeni okolici so spet bili v znamenju tega tradicionalnega druženja, ki je postal ena najbolj množičnih tovrstnih prireditev, ki vsako leto pritegne veliko število udeležencev. In čeprav so še ponekod potekale trgatve, ob tem pa je bilo v okolici veliko različnih prireditev in dogodkov, je v Negovo prišlo blizu 250 ljubiteljev gob, narave, zdravja in druženja, ne le z radgonskega območja, temveč tudi od drugod, tako iz Slovenije kot sosednje Avstrije. Organizatorji iz OOZ Gornja Radgona, na čelu s predsednikom Vladom Rojkom, podpredsednikom Darkom Firštom ter sekretarko Majdo Horvat, na čelu, ki so se znova odlično izkazali, so bili zadovoljni, da se je tudi letos po negovskih gozdovih potepalo takšno število aktivnih in upokojenih obrtnikov, podjetnikov, njihovih poslovnih partnerjev in gostov, družinskih članov in drugih. Skoraj vsi, ali pa vsaj velika večina njih pa je bilo zelo zadovoljno tudi z nabranimi gobami, ki jih je letos bilo celo več kot običajno. Nabrali so skupno več kot 100 kilogramov gob in skoraj vse so porabili, da so skuhali skoraj 100 litrov odlične gobove juhe, kar so prisotni dobesedno razgrabili.

Vse skupaj pa se je tako kot vedno začelo že zgodaj zjutraj, in končalo pozno zvečer ob Lovskem domu Negova. Udeleženci so se, po jutranjem okrepčilu na zbirnem mestu, odpravili v gozd, in opoldan so prišli nazaj, ko je sledilo »dekoriranje in aranžiranje« nabranih gob za poznejšo razstavo in ocenjevanje, kjer je posebna komisija nagradila šest najboljših omizij. Po kosilu, kjer so ponudili jedi z žara in »vola z ražnja«, za kar so poskrbeli zaposleni "Pri Kozelu" v Žibercih, je sledil simpozij na katerem je o gobah spregovoril priznani strokovnjak Milan Kelhar iz Murske Sobote. Prav on je tudi prebral užitne gobe, katere so prisotne ženske potem očistile in narezale. Nato je ekipa Darka Firšta, skupaj z ostalimi sestavinami, predvsem krompirjem, skuhala odlične gobove jedi. In v popoldanskem času, dokler je potekalo več zanimivosti, druženja in zabave ob prijetni glasbi prekmurskega "Gitano banda", je bilo skuhano okoli 100 litrov okusne gobove juhe, od katere ni ostalo nič. K sreči tudi letos gobe, čeprav so zraven bile tudi strupene mušnice, ki so jih seveda izločili, nikomur niso povzročile težav. To se namreč nikoli doslej ni zgodilo, čeprav kot rečeno nabirajo tudi neužitne gobe, ki jih pred kuhanjem pregleda strokovnjak...

Zanimivega celodnevnega dogodka, ki je postal zelo priljubljen, ne le med obrtniki in podjetniki, sta se med drugimi gosti udeležila tudi župana občin Sveti Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič in Gornja Radgona Stanislav Rojko, ter član UO Obrtno podjetniške zbornice Slovenije, sicer predsednik OOZ Murska Sobota, Vlado Mandič, ki je tudi pozdravil prisotne obrtnike in podjetnike, hkrati pa sta se udeležila tudi družabnih iger, organizatorji pa so si nekaj stroškov dogajanja pokrili tudi z velikim srečelovom, kjer je vsaka srečka bila dobitna.


Več v Družabno