Občina Gornja Radgona obeležila svoj 22. občinski praznik

Trstenjakova nagrada za župnika Franca Hozjana

Prlekija-on.net, torek, 3. oktober 2017 ob 12:571
22. občinski praznik Občine Gornja Radgona

22. občinski praznik Občine Gornja Radgona

Občina Gornja Radgona je bila med prvimi v Pomurju, ki je začela praznovati svoj občinski praznik, že davnega leta 1954. Takrat je bil izbran datum 14. avgust, kot spomin na dan, ko so se leta 1941 v stavbi Murske regulacije sestali prvoborci radgonskega območja. Pozneje je bil določen nov datum praznovanja, in sicer 14. oktober, ko sta odšla v partizane Franček Pintarič in Jakob Vreča, na kar je sedanja, manjša občina leta 1996 z odlokom spremenila namen in datum praznovanja in določila nov datum – 1. oktober, ko se s polj, vrtov, iz vinogradov in sadovnjakov, pospravljajo sadovi narave. Tako je letos bil na vrsti že 22. občinski praznik, ko se je ob tej priložnosti, v drugi polovici septembra in prvi polovici oktobra, zvrstilo okoli 30 dogodkov in prireditev.

V ospredju je bila slavnostna akademija, ki je v Dom kulture v Gornji Radgoni pritegnila veliko število občanov, vodstva lokalne skupnosti, društev in organizacij, ter gostov od blizu in daleč, med katerimi vsi trije živeči častni občani, župani sosednjih in drugih občin, delegaciji iz sosednje Avstrije in pobratenega srbskega Mladenovca. Poleg slavnostnega nagovora župana Stanislava Rojka, ki je orisal dosežke v minulem obdobju in med čestitkami občanom ob prazniku, obljubil dodatno blagostanje, so podelili tudi občinska priznanja in nagrade. Že pred slavnostno akademijo, katero je vodil Bojan Rajk, za kulturno-glasbene vložke pa je poskrbel orkester Take Nine Orchestra, so v galeriji kulturnega doma odprli razstavo del Likovnega društva Gornja Radgona z naslovom Pika se sprehaja.

Ker tokrat niso podelili najvišje občinske nagrade – naslova častni občan, saj občinski svet ni potrdil predloga komisije za pohvale, priznanja in nagrade, da bi to priznanje podelili bivšemu dolgoletnemu županu, poslancu DZ in državnem svetniku Antonu Kampušu, sta župan Stanislav Rojko in predsednik komisije za pohvale, priznanja in nagrade, Branko Klun, ob pomoči Majde Ferenc, tokrat podelila skupaj 13 nagrad, priznanj, plaket in listin. Nagrado akademika dr. Antona Trstenjaka je prejel župnik gornjeradgonske župnije Franc Hozjan, ki je v minulih petnajstih letih prispeval veliko za dobro medsosedsko sodelovanje, dvig duhovnosti med ljudmi in varovanje spomina na akademika Trstenjaka.

Za izjemno veliko požrtvovalnost na področju prostovoljstva, krvodajalstva in človekoljubja je zlati grb Občine Gornja Radgona prejel Mirko Ferenc. Srebrni grb Občine Gornja Radgona je prejela mag. Nataša Lorber, in sicer za dolgoletno delo na področju prostovoljstva, ter razvoju podjetništva, bronasti grb pa Milan Brenčič, za dolgoletno delo na področju prostovoljstva in humanitarnih dejavnosti. Plaketi občine za dosežke v gospodarstvu se podeli podjetjema Radgonske gorice d.d., ter Elrad International d.o.o., za večletne uspehe trajnega pomena na področju gospodarstva, prevzela sta jih Borut Cvetkovič in Branko Šeruga.

Listino občine Gornja Radgona so prejeli mag. Saša Bezjak, in sicer za večletno delo na področju prostovoljstva v kulturi, dijakinji Tami Ščančar, za dosežke in uspehe na področju športne dejavnosti, ter Študentsko mladinski klub Klinka Gornja Radgona (prevzela: Maja Jakič), in sicer za uspešno delo pri izvajanju mladinske aktivnosti širšega pomena ter kot vzpodbuda za nadaljnje delo. Priznanja župana so tokrat prejeli PGD Spodnja Ščavnica (prevzel je Milan Erdela), Rejsko društvo za lisasto pasmo (prevzela je Tatjana Vrzel), zlata maturantka Urša Holer in častni občan Slavko Lončarič za visok življenjski jubilej – letos je praznoval 80. rojstni dan.


Več v Kultura in izobraževanje