Radenci: Prva fontana v enem izmed krožišč

Pomembnost znamenitega »bublanja« in mehurčkov

Filip Matko Ficko, sreda, 4. oktober 2017 ob 07:5517
Pogled na bodoče krožišče po predlogih snovalcev

Pogled na bodoče krožišče po predlogih snovalcev

V krožišču (Radgonska in Panonska cesta) v Radencih, v bližini avtobusne postaje, se bo uredila prva fontana v tem kraju, ki »leži«, kakor tudi istoimenska Občina Radenci, pravzaprav na vodi.

O »bublanju« na Murskem polju, danes vemo, da so to kraj Radenci, je daljnega leta 1833 na močvirnih travnikih slišal potujoči študent (poznejši doktor) Karl Henn, kot tudi o tem: »Tukaj je vrelec in pod njim velik kotel, v katerem coprnice kuhajo cmoke...«. In zatorej je po ureditvi dveh krožišč na glavnih cestnih povezavah v kraju preteklo že precej vode in tudi bilo skuhanih nešteto coprniških cmokov, ko je končno občinski svet Občine Radenci pod vodstvom župana Janeza Rihtariča na svoji 19. seji (letos 19. septembra) pri 7. točki sprejel sklep o potrditvi nadaljevanja aktivnosti za ureditev rondoja pri avtobusnem postajališču v Radencih.

Izmed treh predlogov je bil izbran predlog snovalcev v okviru Korpnik produkcije d.o.o. Celje: avtorja arhitekturne ureditve rondoja sta univ. dipl. inž. arhitekture Zorislava Fras (domačinka s Kapele !) in univ. dipl. inž. arhitekture Nande Korpnik, avtor skulpture v rondoju pa akademski kipar Mitja Stanek (tudi domačin s Kapele !). Skulptura v rondoju bo spominjala na mehurčke, vmes pa bodo »bubljali« curki vode. Po prvih predlogih bi naj ureditev krožišča veljala od 48 do 58 tisoč evrov.


Več v Gospodarstvo