Enajstič so potrgali »Čolnikovo trto«

Na slovesni trgatvi so poskusili kakšen je bil lanski pridelek

Prlekija-on.net, četrtek, 5. oktober 2017 ob 19:19
11. Čolnikova trgatev

11. Čolnikova trgatev

V neposredni bližini hiše v kateri je pred 187 leti bil rojen veliki narodnjak, domoljub, veterinar in vinogradnik Dominik Čolnik, pri Svetih Treh kraljih nad Benediktom v Slovenskih goricah, so benediški vinogradniki pripravili 11. Čolnikovo trgatev. Predsednik Društva vinogradnikov Benedikt ter benediški viničar, Marjan Farasin, njegov predhodnik, vinski vitez Zlatko Borak, župan občine Benedikt, Milan Gumzar, domači župnik Marjan Rola in ovtar Janez Žižek, so pripravili posebno svečanost, na kateri so opravili posebno trgatev. Enajstič so namreč potrgali grozdje s svojih "treh vinskih kraljic", na katere so slovenskogoriški vinogradniki še posebej ponosni: Čolnikovo trto – potomko stare trte, najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, ki že več kot 400 let raste in rodi na mariborskem Lentu, Radgonsko ranino – avtohtono sorto Radgonsko – Kapelskih goric ter Slovenjegoriški klinton, star več kot 80 let.

Na letošnji svečani trgatvi, katero je vodila Saša Lorenčič, se je ob kozarcu rujnega, zbralo kar nekaj gostov, predvsem županov sosednjih občin in vinogradnikov ter domačinov ipd. Prireditev so popestrili pevke in pevci Cerkvenega zbora Benedikt, ter domači ansambel "Hišna trta", seveda pa ni manjkalo niti kulinaričnih dobrot in dobre kapljice, med drugim so poskusili tudi lansko vino z omenjenih treh trt. "Benediški trojček" in tudi žametna črnina, ki je nekaj natisnejo ločeno, letnik 2016 sta bili odlični. Letos je pridelek, predvsem zaradi pomladne pozebe, bil nekoliko bolj skromen, saj so natrgali le 33 grozdov iz katerih so stisnili okoli 10 litrov zelo kakovostnega vina. Ko bo došolano bodo omenjeno vino, podobno kot vse dosedanje, napolnili v 0,25 litrske stekleničke, ki so ji poimenoval Čolnikovo vino, izmed katerih nekaj gre v arhiv, ostalo pa za protokolarna darila in za goste ter domače vinogradnike.

Društvo vinogradnikov Benedikt, katerega sedaj zadnja leta vodi Marjan Farasin, je sicer letos obeležilo 14. letnico obstoja in uspešnega delovanja. Vsa ta leta se v Benediktu nekaj dogaja in vinogradništvo je vedno bolje cenjeno, poleg razdeljenih pa jih je še nekaj ostalo za arhiv in protokolarne namene. Cepljenko najstarejše vinske trte na svetu, ki že več kot 400 let raste na Lentu ob reki Dravi, so sicer pri Svetih Treh krajih (v neposredni bližini rojstne hiše Dominika Čolnika, ki je živel med leti 1830 in 1893) zasadili leta 2005, in so jo poimenovali kar "Čolnikova trta". Poleg omenjene žametne črnine – modre kavčine, pa sta zraven še trs avtohtone sorte Radgonsko – Kapelskih goric, Radgonske ranine, katero so zasadili leta 2006, ter domači klinton, ki tam raste že najmanj 80 let. Sicer pa ne gre prezreti, da je prvo ledeno vino na svetu sploh bilo pridelalo ravno pri Čolniku v Benediktu, in sicer davnega leta 1859. Istega leta se je to zgodilo tudi nekje v Nemčiji o čem so takrat mediji veliko poročali, o Benediktu pa ni bilo govora..., mnogi pa tega, žal niti danes ne vedo!

Foto: Igor Barton


Več v Družabno