V zraku zaznan radioaktivni rutenij-106

Rutenij-106 je radionuklid umetnega izvora, uporablja pa se v medicini za zdravljenje tumorjev na očeh

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. oktober 2017 ob 15:562
Element so zaznali merilniki radioaktivne kontaminacije zraka

Element so zaznali merilniki radioaktivne kontaminacije zraka

V preteklem tednu je Uprava RS za jedrsko varnost (URSJV), podobno kot sorodni upravni organi v Evropi, v zraku zaznala zelo nizke ravni radioaktivnega izotopa rutenija-106. Takšne nizke ravni so zaznali merilniki radioaktivne kontaminacije zraka v Ljubljani in v okolici Maribora.

Iz Ministrstva za okolje in prostor sporočajo, da gre za zelo nizke ravni radioaktivnosti, ki nimajo nobenih okoljskih ali zdravstvenih posledic in so več tisočkrat nižje od predpisanih mejnih vrednosti za prebivalstvo. Za primerjavo, vsak prebivalec Slovenije (ali Evrope) od naravnih virov vsakodnevno prejeme 100-krat večjo količino sevanja. URSJV bo še naprej spremljal stanje in obveščal javnost in strokovne institucije o ugotovitvah.

Takoj po odkritju je URSJV naročil dodatne meritve z namenom nadaljnjega spremljanja ravni in razširjanja radioaktivnih snovi. Meritve še potekajo, največje vrednosti pa so bile izmerjene 4. oktobra, in sicer 37 mBq (mili bekerel)/m3.

O rezultatih meritev v Sloveniji je URSJV danes obvestil tudi Mednarodno agencijo za atomsko energijo. URSJV zelo pozorno spremlja tudi rezultate meritev iz drugih evropskih držav in ugotavlja, da so njihovi rezultati primerljivi našim.

Rutenij-106 je radionuklid umetnega izvora, uporablja pa se v medicini za zdravljenje tumorjev na očeh. V Sloveniji ni bilo dogodka ali aktivnosti, ki bi lahko povzročil izpust rutenija v ozračje, do sedaj pa še ni bilo ugotovljeno, od kje je radioaktivnost dejansko prišla.


Več v Slovenija