Veselo na 7. grajski trgatvi na Negovskem gradu

Sladki mošt je končal v grajski kleti

Prlekija-on.net, torek, 10. oktober 2017 ob 09:35
7. Grajska trgatev v Negovi

7. Grajska trgatev v Negovi

Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci je minulo nedeljo pripravilo 7. Grajsko trgatev, ki se je odvijala na grajskih brajdah, na pobočju gradu v Negovi. To so lesene brajde, ki so postavljene na sončnem delu pobočja gradu ob zeliščnem vrtu. Brajde je pred davnimi leti uredil tedanji stanovalec Franc Vindiš, ki je z družino živel v gradu. Na brajde je speljana trta samorodnica klinton in jorka. Ker društvo skrbi za ohranjanje ljudskih običajev, je poskrbelo za vzdrževanje brajd in trte, ki je letos kljub spomladanski pozebi dobro obrodila. Turistična prireditev »Grajska trgatev«, je bila dobro obiskana, saj se je obiranja grozdja in pešanja udeležilo 30 članov društva in tudi drugih, ki jim je trgatev lepo doživetje.

Kot je običaj, je grozdje na prešo nosil »pütar« Andrej Kačič. O trgatvi nam je predsednik TD Negova-Spodnji Ivanjci Zdenko Bratuša povedal: "To je sedaj naša tradicionalna prireditev ob kateri opravimo trgatev in prešanje, kot so to opravljali nekoč. Vesel sem, da se trgatve udeleži tolikšno število obiralcev grozdja, katerim mi pravimo berači. Iz nabranega grozdja smo stisnili okoli 200 litrov mošta. Za »tretanje«, se pravi stiskanje grozdja z bosimi nogami, je poskrbela Danica Satler, za stiskanje grozdja pa Iztok Starovasnik. Za nego mošta, tudi vina skozi leto skrbi kletar Milan Rojko. Vino iz te trgatve hranimo v grajski kleti, kjer so v preteklosti hranili vino iz grajskih vinogradov, zlasti iz vinograda na Kuglu, ki se nahaja skoraj v središču Negove. Pridelano vino društvo toči ob raznih prireditvah, ki jih prirejamo skozi leto."

Kot je navada, gospodinje za berače pripravijo tudi dobrote, gospodar pa poskrbi za vinsko kapljico. Dobrote so, kot vedno ob trgatvi, spekle članice društva. Odlično gobovo juho je v kotličku skuhala Zvezdana Rojko. Za prijetno razpoloženje pa je z igranjem na harmoniki, ob tem je tudi zapel, poskrbel Kosmati muzikant in humorist Dani Rajh.


Več v Družabno