Kraljica in viničar vrezala prva grozda

Vesela druščina na 11. trgatvi Johanezove trte v Cerkvenjaku

Prlekija-on.net, sreda, 11. oktober 2017 ob 13:26
11. trgatev Johanezove trte

11. trgatev Johanezove trte

Minulo nedeljo je ob gasilskem domu v Cerkvenjaku, kjer je posajena potomka 400-letne modre kavčine z Lenta v Mariboru, potekala 11. trgatev Johanezove trte. Na prireditvi, ki sta jo pripravili občina Cerkvenjak in Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak, se je zbralo veliko obiskovalcev, zlasti domačinov, med katerimi tudi številni gostje: vinski vitezi Slovenskega in Evropskega reda, vinske kraljice, ravnatelj domače šole Mirko Žmavc in mnogi drugi. Prireditev, ki jo je vodila Darinka Čobec, so s svojim nastopom popestrili pevski zbor KD Cerkvenjak, mladi harmonikar in učenci OŠ Cerkvenjak-Vitomarci.

Udeležence trgatve je najprej pozdravil župan občine Cerkvenjak in gospodar trte Marjan Žmavc, ki je ob pozdravu obiskovalcev in gostov, spregovoril o pomenu prireditve, ki vsako leto k Johanezovi trti privabi veliko obiskovalcev. Pohvalil je viničarja Damijana Breznika, ki dobro skrbi za trto, saj je bilo grozdje kljub pozni trgatvi zdravo. Obiskovalce in goste sta pozdravila tudi predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Franci Zorko in društvena vinska kraljica Monika Majer. Preden so se trgači grozdja podali na zaključni del prireditve, to je trganja grozdja, so organizatorji zaslužnim zato, da ima Cerkvenjak potomko 400-letne trte iz Maribora ter njeno promocijo podelili, protokolarno vino, ki so ga izšolali iz mošta Johanezove trte.

Trgatev se je začela ob igranju harmonikarja Stanka Ilješa iz Radencev. Prvi grozd so, kot po navadi, vrezali viničar Damijan Breznik, Cerkvenjaška vinska kraljica Monika Majer in bivši predsednik društva Ivan Janez Pučko. Nabrano grozdje je nabiral pütar Marko Breznik in ga odnesel na mlin za mletje grozdja. Že med trgatvijo je profesor Jože Pučko izmeril vsebnost sladkorja. Koliko je pokazal merilec, nismo uspeli izvedeti. Povedano pa je bilo, da je letošnji mošt izredno sladek.

Prireditev so zaključili z druženjem in pogostitvijo, za kar so poskrbele članice DKŽ Cerkvenjak in člani društva vinogradnikov.


Več v Družabno