Nejc Sterniša in Sani Skotnik gresta v Španijo

Santa Cruz De Tenerife gosti svetovno karate prvenstvo

Prlekija-on.net, četrtek, 12. oktober 2017 ob 09:311
Nejc in Sani sta prijatelja v športnih dvoranah, kot tudi v življenju

Nejc in Sani sta prijatelja v športnih dvoranah, kot tudi v življenju

Kot je znano, bo med 23. in 29. oktobrom na španskem otoku Tenerife, kjer mimogrede živi več kot milijon prebivalcev, potekalo 10. Svetovno prvenstvo v karateju WKF za kadete, mladince in U-21. In med njimi bosta tudi fanta iz okolice Gornje Radgone. Nejc Sterniša iz Lomanoš bo nastopil kot kadet, Sani Skotnik iz Črešnjevcev pa v konkurenci mladincev. Glede na njune dosedanje rezultate, lahko tudi iz Španije pričakujemo lepe novice.

Sani Skotnik je bil rojen 11.6.2001 v Murski Soboti. Živi v Črešnjevcih, osnovno šolo je obiskoval v Gornji Radgoni, sedaj pa obiskuje 2. letnik Športne gimnazije v Murski Soboti. Od svojega četrtega leta (2005) dalje, svoje življenje posveča športnim borbam v karateju. Trenira v KK Radenci pod vodstvom trenerjev – trener mojster karateja 4. dan Franjo Kramberger in trener mojster karateja 3. dan Bojan Skotnik. "Za ta šport me je navdušil moj oče, Bojan Skotnik, ki je tudi eden izmed mojih trenerjev. Moj prvi stik s karatejem je bil že v mojem zgodnjem otroštvu – od takrat ko pomnim, saj sem očeta zmeraj spremljal na treningih. Karate je moje življenje in sedaj redno treniram petkrat na teden. Pravkar sem v fazi, da postanem mojster karateja. Izpit in slavnostno podelitev imam v naslednjih dneh, ko bom s ponosom na kimono zavezal črni pas 1. dan. Že na začetku moje kariere sem ugotovil, da sem rojen borec in zato svoje treninge že od takrat posvečam športnim borbam, kjer je pomembna zelo dobra fizična in psihična sposobnost saj se je na borišču potrebno odločiti v delčku sekunde. Uradnih državnih in mednarodnih tekmovanj se redno udeležujem od leta 2009 naprej", pravi Sani.

V tem času je kar 66 krat stal na odru za zmagovalce, od tega zbral 25 prvih, 12 drugih ter 29 tretjih mest. Je dvakratni državni prvak, v slovensko reprezentanco je vstopil leta 2014 in od takrat naprej na tekmah zastopa ne samo svoj klub ampak tudi državo Slovenijo. "Zadnji pomemben rezultat, ki sem ga dosegel v reprezentančnem dresu je bil letos na kontroli forme za svetovno prvenstvo v Srbiji, kjer smo najboljši tekmovalci iz 18-tih držav preverjali svojo formo pred mladinskim SP. Tako sem dne 8.4.2017 v srbskem mestu Čačak, stopil na najvišjo stopničko. Sedaj sem bil izbran, da v svoji kategoriji – mladinci do 55kg – zastopam Slovenijo na mladinskem SP, ki bo potekalo od 23. – 29. oktobra 2017 v Santa Cruz De Tenerife, Španija. Cilj in želja vsakega športnika je, da vsaj enkrat v svoji karieri obleče reprezentančni dres in zastopa svojo domovino, če pa gre za SP pa ima to še dodatno težo. To bo za mene do sedaj najpomembnejše tekmovanje. Dosegel bom enega izmed svojih ciljev, to je tisto kar sanjam in za kar garam iz dneva v dan na klubskih in reprezentančnih treningih. Seveda pa sedaj sanjam tudi o olimpijskih igrah, saj je letos karate postal olimpijski šport", dodaja mladi karateist, ki razume, da človek vrhunskih športnih uspehov nikoli ne more doseči sam. Za to potrebuje dobro ekipo: trenerje, terapevte, starše, prijatelje ter seveda sponzorje. Zato se vsem, ki mu pomagajo pri tekmovanju ali financiranju, zahvaljuje za podporo in zaupanje vanj.

Nejc Sterniša je bil rojen 14.2.2003, njegova življenjska pot se je začela v Gornji Radgoni, kjer je živel z mamo Nino in očetom Srečkom. Pozneje si je družina zgradila hišo v Lomanošah, kjer živijo tudi danes. Že kmalu po rojstvu je njegov oče Srečko, dejal da bo športnik, saj je shodil z osmimi meseci. In ni se zmotil, saj je fant najprej bil nogometaš, sedaj pa mu je v ospredju karate. Po obiskovanju vrtca v Gornji Radgoni, se je vpisal v OŠ Gornja Radgona, kjer se je takoj vključil v razne športe. Seveda mu je bil najbližji nogomet kot vsakemu najstniku. "Takrat sem videl, da vpisujejo člane v karateju in sva z očetom poskusila tudi to. Po nekaj mesecih treningov in tekmovanj mi je bil ta šport zelo všeč, čeprav veliko staršev meni, da je to pretepaški šport. To ne drži, saj je to šport kjer moraš biti fizično in psihično v njem in s tekmovalcem sploh nimaš kontakta. Uspešen sem bil v nogometu in v karateju, a sem se moral odločiti za enega od teh. Prevladal je karate, saj sem imel pri karateju dva sošolca Nejca Čurmana in Taja Cigula Kaučič s katerima smo tvorili ekipo in z njo zmagovali kar nekaj tekmovanj. Po dobrih rezultatih sem dobil tudi poziv v slovensko reprezentanco, katere sem član še sedaj", nam pove skromni fant, ki je hvaležen vsem, ki so mu doslej pomagali in stali ob strani.

V začetku njegove tekmovalne kariere je Njec imel kar nekaj trenerjev ki so mu vcepili vsak svoj doprinos. "Naj omenim vsaj nekaj trenerjev, kot so: Arnold Skuhala, Veno Jaša Grujić, Boris Mauko, še posebej pa moram izpostaviti trenerko Tamaro Ribarsko, katera me je zelo intenzivno pripravljala za tekmovanja in pozneje je to vlogo prevzel trener Predrag Grujić s katerim smo Nejc Sterniša, Kristjan Klemenčič in Blaž Klobasa, kot ekipa ml. kadeti osvojili 3. mesto na Balkanskem prvenstvu, še povsem se je zavzel zame in moje treninge, saj sem pod njegovim vodstvom osvojil dve pokalni tekmi. Ker sem hotel malo več izziva sem poiskal dodatne treninge pri trenerki Štefki Golač iz Velenja. Ob dobrih treningih obeh trenerjev Predraga Grujića in Štefke Golač sem postal državni prvak in osvojil kar nekaj turnirjev. Letos januarja sem odšel v drugi klub, v katerem je bila trenerka Štefka Golač. Ker smo si želeli klub, kateri bi deloval dobro in transparentno smo marca letos ustanovili svoj klub v katerem imamo že zdaj preko 30 tekmovalcev. Delati smo začeli kar dobro, saj smo se mnogo tega naučili od kluba v Gornji Radgoni, kjer delajo zelo dobro in pošteno".

Nejc je tako sedaj član KK Seki Sv. Jernej (Oplotnica) kjer trenira zelo vestno in marljivo in zato ne presenečajo njegovi uspehi. "Že letos sem pri kadetih zmagal na prvi pokalni tekmi ter mnogih turnirjih v Sloveniji in tujini. V Čakovcu je imela reprezentanca izborno tekmo za nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu na Tenerifah. Kot že celo sezono sem tudi tokrat dokazal, da sem trenutno najboljši kadet v državi, saj sem osvojil drugo mesto med 24 kadetov iz večih držav in si s temi rezultati zaslužil, da kot kadet zastopam državo Slovenijo, svoj klub Seki Sv. Jernej, kraj Lomanoše in občino Gornjo Radgono, na SP v Španiji. Moje želje so, da na svetovnem prvenstvu osvojim čim boljšo uvrstitev, a grem vedno na zmago kot vsak športnik", nam je še povedal Nejc Sterniša o katerem se bo v prihodnje gotovo še veliko slišalo.


Več v Šport