10 let TD Cven

Na Cvenu je 1. maja bilo veselo.

SlovenianDevil, nedelja, 2. maj 2010 ob 00:44
10 let TD Cven

10 let TD Cven

V soboto 1. maja je na Cvenu potekala proslava ob 10. obletnici turističnega društva Cven. Za gasilskim domom so se zbrali ljudje od blizu in daleč z namenom da bi proslavili desetletje delovanja turističnega društva Cven.

TD Cven je bilo ustanovljeno 5.2.2000 z željo po ohranitvi vaških znamenitosti, starih navad, opravil in običajev. Od takrat se je TD Cven razvijalo in širilo svoje običaje in navade tudi po drugih krajih. Sedaj ima TD Cven kar nekaj dogodkov, ki so postali stalnica. Tako se vsako leto udeležijo pustovanja v Ljutomeru, vsako leto pa tudi organizirajo dogodke kot so setev koruze, kožühaje in miklavževanje. TD Cven se tudi udeležuje kmečke tržnice, raznih kulinaričnih razstav in raznih kulturnih dogodkov. Ob vsem tem sodelujejo tudi z vrtcem in šolo Cven, kjer običaje na zanimiv, vesel način prikažejo tudi najmlajšim. Največji dosežek v teh desetih letih obstoja pa je Grünt, s katerim se tudi radi pohvalijo. Grünt so poimenovali hišo, ki je namenjena prikazovanju starih običajev, ter prostor za druženje, ki je na Cvenu postal prava znamenitost. Vse to pa ne bi bilo tako kot je sedaj, če ne bi predsednik turističnega društva Janko Horvat vlagal svojega truda in časa v ohranjanje običajev na Cvenu.

Proslava na Cvenu se je začela ob 16:30 s sajenjem stare trte pri Grüntu, nadaljevala pa se je pod velikim pokritim šotorom, kjer so nastopajoči recitirali, peli, igrali in plesali. Tako so se nam na odru predstavili: Cvenski oktet, Cvenska folklorna skupina ter podmladek TD Cven. Po zanimivem programu je predsednik TD Cven Janko Horvat podelil priznanja članom, ki so največ prispevali k temu, da je TD Cven tako kot je sedaj. Po podelitvi so prišli na oder predsednica turističnega društva Babinci, predsednik turističnega društva Ljutomer, direktor LTO, podžupan občine Ljutomer in župan občine Ljutomer, ki so se predsedniku TD Cven zahvalili za vložen trud in delo.

Po proslavi so na oder prišli Modrijani, ki so zabavali obiskovalce dolgo v noč, medtem ko so pridni delavci TD Cven prodajali pijačo in jedačo.


Več v Družabno