FS Leščeček prejela zlato plaketo s pohvalo

Zlato plaketo s pohvalo so prejeli za glasbeno izvedbo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. oktober 2017 ob 16:22
FS Leščeček v Žalcu, foto: Sara Vinkovič

FS Leščeček v Žalcu, foto: Sara Vinkovič

V Žalcu je v soboto potekal drugi del državnega srečanja najboljših folklornih skupin Le plesat me pelji, kjer se je predstavilo osem folklornih skupin, štiri skupine pa so v posameznih področjih prejele plaketo s pohvalo.

Med njimi je bila tudi Folklorna skupina Leščeček Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej, ki je za glasbeno izvedbo prejela zlato plaketo s pohvalo.

"Sicer precej meglena sobota, 21. oktobra, se je v trenutku, ko smo spet oblekli vijolične majice ter zelene jopice, hitro razjasnila. V Veržeju smo naložili vse potrebno za večerni nastop ter se odpravili proti Žalcu. Čakal nas je namreč nastop na drugem delu državnega srečanja odraslih folklornih skupin.

Kot smo tega že vajeni, je treba pred vsakim nastopom najprej opraviti generalko, zatem pa je na vrsti likanje srajc, čiščenje čevljev, friziranje, upevanje ter zadnji napotki za nastop. V rednem delu se je predstavilo 8 folklornih skupin iz cele Slovenije, prav vsaka pa se je izkazala ter prikazala atraktivne postavitve. Leščečki smo bili na vrsti zadnji v rednem delu. Predstavili smo se s spletom V Hedžekovi dvorani, katere avtor je umetniški vodja skupine Marko Rus. S postavitvijo smo se vrnili v čas po 2. sv. vojni, ko so tudi na podeželje prodrli sodobnejši inštrumenti, viže in pesmi. Spremenila se je tudi oblačilna podoba, kar je bilo videti predvsem pri mladih. Družabno življenje so zaznamovali številni dogodki, kjer so se mladi družili ob številnih godcih in njihovi glasbi. Občasno so na plese, ki so jih prirejali v dvoranah prihajale tudi glasbene skupine od drugod in povečini v sodobnejših sestavih. Enega izmed takšnih dogodkov smo Leščečki prikazali z letošnjo postavitvijo. Ob glasnem spodbujanju iz dvorane, ubranem petju naših solistov, usklajenim korakom fokstrota plesalcev, predvsem pa izvrstnem igranju naših glasbenikov, je naš nastop minil, kot bi mignil, občinstvo pa nas je nagradilo z bučnim aplavzom.  Še bolj veseli in ponosni pa smo bili, ko nam je strokovna komisija namenila Zlato plaketo s pohvalo za glasbeno izvedbo. Še en dokaz, da brez glasbe ni plesa. Leščečki iskreno čestitamo tudi vsem ostalim uvrščenim skupinam ter prejemnikom zlatih plaket.

Po prijetni soboti v Žalcu pa so naše misli že usmerjene naprej proti novim izzivom, ki jih bo prinesla letošnja folklorna sezona
."

Darja Rus


Več v Kultura in izobraževanje