Sledimo korakom upora duha…

Spominske komemoracije 27. oktobra v Občini Radenci

Filip Matko Ficko, petek, 27. oktober 2017 ob 16:19
Zbrani pri obeležju osamosvojitveni vojni 1991 v Radencih

Zbrani pri obeležju osamosvojitveni vojni 1991 v Radencih

Veteranske organizacije v Občini Radenci so 27.oktobra pripravile spominske komemoracije ob spominskih obeležjih 2. svetovne vojne ter osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991. Pri kar štirih spominskih obeležjih so se zbrali članice in člani Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih častnikov ter Društva šoferjev in avtomehanikov. S prapori teh organizacij so sodelovali praporščaki iz Občine Radenci ter Občine Gornja Radgona.

Pri spomeniku padlim v 2. svetovni vojni (39 žrtev Občine Radenci: 13 borcev NOB ter 26 talcev) na Kapelskem vrhu je bila slovesnost ob 10. uri. Nagovor o uporu Slovencev v letih 1941 - 1945 je imel predsednik Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci Darjan Mencigar, kulturni program pa so izvedle učenke Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci. Ob nekdanjih aktivnih udeležencih NOB ter udeležencih osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991 so bili prisotni še najmlajši iz vrtca Grozdek na Kapeli ter nekaj šolark in šolarjev Osnovne šole Kapela. Po položitvi venca ter prižigu sveč je sledil premik v Radenski Gaj, kjer je spominsko obeležje trem talcem, ustreljenih pomladi 1945. Tudi tu je, ob 11. uri, imel krajši nagovor prej imenovani Darjan Mencigar, po položitvi cvetja in prižigu sveč so vsi odšli še do spominskega obeležja osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991 v središču Radenec.

O vojnih dogodkih v letu 1991 v Gornji Radgoni in Radencih je s pričetkom ob 11.30 govoril Nikolaj Brus, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona. Kulturni program so izvedle učenke Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci. Po enominutnem molku in prižigu sveč se je delegacija Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote NOB Radenci odpravila še v Murščak.

Na poslopju nekdanje Osnovne šole Murščak je spominska plošča, na njej pa so zapisana imena treh padlih borcev NOB ter dveh ustreljenih talcev iz tega kraja. O njihovem prispevku v boju proti okupatorjem v 2.svetovni vojni je ob 12.30 govoril že prej omenjeni Darjan Mencigar, bilo je položeno cvetje in prižgane so bile sveče v spomin žrtvam.

Spominske slovesnosti v Občini Radenci, ki se jih je udeležil tudi župan Janez Rihtarič ter nekaj občinskih svetnikov, so izzvenele v skladu z zapisano besedo poetinje: »...Bitke pogumnih in srčnih ljudi za nas niso zgodbe pozabljenih dni...«


Več v Kultura in izobraževanje