»Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več«

Drugi Festival vin Osrednjih Slovenskih goric pritegnil množice vinarjev, ljubiteljev vina, vinskih kraljic in vitezov, ... Prvič so v 14-metrski studenec spustili 36 penin.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. oktober 2017 ob 10:23
2. festival vin Osrednjih Slovenskih goric

2. festival vin Osrednjih Slovenskih goric

Društvo za ohranjanje kulture Vincar je konec prejšnjega tedna v čudoviti Frančiškanski kleti samostana Sveta Trojica, ki ni le ena izmed najlepših kleti v Slovenskih goricah, ampak je tudi ena izmed najunikatnejših, pripravilo 2. festival vin Osrednjih Slovenskih goric. Z namenom, da združijo vinogradnike, vinarje in društva vinogradnikov iz tega območja, iz vseh šestih društev vinogradnikov iz občin Cerkvenjak, Sveta Trojica, Sveti Jurij v Slovenskih Goricah, Lenart, Benedikt in Sveta Ana, poteka festival pod sloganom "Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več". Tokrat se je skupaj predstavilo 17 vinogradnikov in vinarjev s skoraj petdesetimi vzorci različnih vin in penin, ki so s svojo vrhunsko kapljico razvajali mnoge ljubitelje vina, vinske kraljice, viteze in druge goste izjemno zanimivega in prijetnega večera. Ob uradnem pričetku 2. festivala vin Osrednjih Slovenskih goric je prisotne pozdravila soorganizatorka Martina Breznik, bivša Cerkvenjaška vinska kraljica, besedo dobrodošlice sta namenila tudi župan Občin Sveta Trojica, Darko Fras, in Občine Cerkvenjak, Marjan Žmavc, ter tudi aktualna, 5. Cerkvenjaška vinska kraljica, Monika Majer.

Slovenske gorice so čudovita pokrajina, ki jo ne obdajajo le prijazni domačini, neokrnjena narava in nešteto privilegijev za odlično življenje, ampak tudi odlična vinska kapljica. Vinska kapljica, katero zaznamuje odličen okus, kvaliteta, in je tista, kjer se zazna želja po trudu in uspehu vsakega vinogradnika – po uspehu, da je ustvaril odlično vino. "Smo v času, ko nam jesen kaže čudovite odtenke svojega življenja in ko nam sladko mlado vino, že kaže svojo pravo vrednost. Je pa to tudi čas, ko mineva leto dni, od kar smo vsi skupaj ustvarili zgodbo – zgodbo o povezovanju odličnih vinogradnikov, na tem našem majhnem območju. Ponosni smo lahko, da nam je uspelo. Ko se je še pred nekaj časa, o tem le govorilo, smo mi to uresničili. Festival vin Osrednjih Slovenskih goric, združuje vinogradnike in društva vinogradnikov iz omenjenega območja. Z nami so vinogradniki iz občin Lenart, Sveta Trojica, Cerkvenjak, Sveti Jurij, Sveta Ana in Benedikt. Vsi skupaj, smo tukaj za vas – spoštovani gostje. Da se vam predstavimo, da vam povemo našo zgodbo in vas navdušimo nad našimi vini. Čudovito zgodbo o povezovanju in gostoljubnosti pa ne pletemo le vinogradniki in ljubitelji vina, ampak tudi občine", je med drugim dejala Martina Breznik, ki je dodala, kako ima vsako vino svojo noto in dušo vinogradnika.

Festival vin Osrednjih Slovenskih goric, združuje vinogradnike, vinarje in društva vinogradnikov. S tem festivalom, so organizatorji želeli vinogradnikom podeliti možnost promoviranja, možnost povezovanja in jim pomagati z željo po uspehu. Ni pa bil to edini namen festivala, saj ima slednji tudi dobrodelno noto. Znova so namreč predstavili novi koledar, tokrat za leto 2018, ki prikazuje čudovito pokrajino Osrednjih Slovenskih goric, avtor vseh slik iz koledarja je odlični fotograf Maksimiljan Krautič. Celoten dobiček od prispevkov koledarja, pa bodo namenili majhni punčki, ki je potrebna pomoči, čigavo žalostno zgodbo je prebrala voditeljica Martina: "Zdravo! Sem majhna deklica, stara pet let. Verjameš ali ne, živim ne daleč proč od tebe. Moje življenje je drugačno od tvojega, pa ne le zato, ker sem majhna. Že odkar sem se rodila, sem malo drugačna kot vsi moji vrstniki, imam zelo redko bolezen, ki se imenuje spinalna mišična atrofija. In prav ta bolezen je kriva, da ne morem hoditi in tekati za vrstniki po igrišču kot bi si želela. Vsak dan hodim na terapije. Zdravnik pravi, da bo nekega dne bolje, vendar moram še naprej pridno obiskovati le te..." Zato je Breznikova pozvala prisotne, da s prostovoljnimi prispevki donirajo za čudovit koledar, s tem dejanjem, pa pokažejo ljubezen do ljudi, ki potrebujejo našo pomoč.

Sicer pa, kjer je dobro vino in dobri ljudje, je zraven tudi lepa pesem. In za to so v samostanski kleti poskrbeli člani Vokalne skupine Melos iz Ptuja. "Naše občine, naši vinorodni griči so obdani s trto, vinom in pogumom. Vsi mi pa si postavljamo vse višje cilje", je dejala Breznikova, ko je prisotne seznanila s še eno novostjo, veličastnim dejanjem. V kletni studenec - 14 metrski vodnjak, so namreč spustili 36 steklenic penečega vina treh udeležencev festivala, kjer bodo fermentirale vse do naslednjega, 3. festivala vin. Tam bodo penine počivale ob mirnem teku življenja nad njimi.

Kot poudarjajo organizatorji festivala njihov namen ni le prikazati svoja odlična vina, jih predstaviti potrošnikom, obenem pa spoznati zgodbo vinogradnika, ki je edinstvena. Njihov namen je veliko globlji. Izvira pa iz časa, ko je na območju Osrednjih Slovenskih goric, bila ena velika občina, občina Lenart. Takrat je na tem območju bilo eno veliko vinogradniško društvo, ki je imelo veliko število svojih članov. Vinogradniki so se med seboj poznali, skupaj prijateljevali, kakšno lepo zapeli, obenem pa ustvarjali unikatna vina. Z leti so se od občine Lenart, krajevne skupnosti odcepile in postale samostojne občine. Tako imajo danes šest občin in šest društev vinogradnikov, ki so kljub vsemu razdeljeni. In prav to je njihov namen. Ne da ustvarijo eno društvo vinogradnikov, ampak da se med seboj povežejo, da so si med seboj pripravljeni pomagati in da lahko skupaj pletejo čudovito zgodbo povezovanja vinogradnikov na vinogradniško idiličnem območju. Prvi festival vin Osrednjih Slovenskih goric, v lanskem letu, so priredili kot zaključni kraljevi projekt, 4. cerkvenjaške vinske kraljice, Martine Breznik, tokrat pa so ga pripravili skupaj z društvi vinogradnikov Društvo za ohranjanje kulture Vincar.

"Vinogradnik je umetnik, ki iz grozdja pridela odlično vino. Je trdi delavec, ki se čez celo leto trudi pridelati žlahtno kapljico. Je podjetnik, ki sklepa posle. Je računovodja, saj mora dobiček razdeliti čez celotno leto. Je animator, saj mora ljudi s svojo zgodbo navdušiti nad nakupom svojega vina. Je vremenski strokovnjak, kemijski svetovalec, kmetovalec, pridelovalec, voznik, tržnik, čistilec in pravnik. Imeti mora dobro fizično kondicijo ter veselje do dela. Vse to in še več je vinogradnik. Je pa tudi najpomembnejši del našega festivala." je v svoji diplomski nalogi med drugim zapisala Martina Breznik.

Letos so se na festivalu predstavili: Vinotoč Pučko (Renski rizling, polsuho, 2016; Chardonnay, polsuho, 2016; Rumeni muškat, polsladko, 2016); Vinogradništvo Veberič – Kozar (Cenkovčan – zvrst, polsuho, 2016; Traminec, polsladko, 2016); Izletniška kmetija Breznik (Traminec, polsladko, 2016; Chardonnay, polsladko, 2016; Laški rizling, polsuho, 2017); Vinogradništvo Šebart (Sauvignon, polsladko, 2016; Chardonnay, polsladko, 2016; Rumeni muškat, polsladko, 2017); Vina Cabal (Sauvignon, polsuho, 2015; Chardonnay, polsladko, 2015; Rumeni muškat – županovo vino, polsladko, 2016); Vinogradništvo Rojs Rojs (Rumeni muškat, polsuho, 2016); Vino Vitis (Šipon, polsuho, 2016; Renski rizling, polsuho, 2016; Laški rizling, polsuho, 2016);  Vina Kramberger (Rumeni muškat, polsladko, 2016; Modri pinot rose, suho, 2016; Modri pinot, suho, 2016); Gostišče na kmetiji Kaučič (Zvrst, suho, 2016; Chardonnay, polsladko, 2016; Modri pinot, suho, 2016); Družinsko vinogradništvo Borak (Benedičan, suho, 2016); Vinogradništvo Farasin (Laški rizling, polsuho, 2016); Vinska klet Klobasa (Penina Martina, Brut, 2014; Penina Martin, Brut, 2015); Edvard in Jožica Fekonja (Sauvignon, polsuho, 2016; Rumeni muškat, polsuho, 2016); Vinogradništvo Dvoršak (Sivi pinot, polsuho, 2017; Muškat otonel, polsuho, 2017; Zweigelt, suho, 2016; Konrad wine (Muškatna zvrst, suho, 2017; Zvrst – Tunčovo vino, polsuho, 2017; Rumeni muškat, polsladko, 2017); Izletniška kmetija Šenveter (Sauvignon, suho, 2016); Sivi pinot, polsuho, 2016; Traminec, polsladko, 2016); Vinarstvo Hafner (Rulandec, polsuho, 2016; Traminec, suho, 2017; Pubec – Frkolin, polsuho, 2017).

Foto: Maksimiljan Krautič


Več v Družabno