Čez Muro poslej po Mostu miru

Na mostu med Gornjo Radgono in Bad Radkersburgom pripravili posebno slovesnost

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. oktober 2017 ob 18:42
Most miru

Most miru

Društvo duhovnega mojstra Šri Činmoja - Peace Run Slovenija, je skupaj z občinama Radgona (Bad Radkersburg) in Gornja Radgona, na mostu čez reko Muro med omenjenima mestoma odkrilo tablo sredi mostu, na katerem v treh jezikih (angleščini, nemščini in slovenščini) piše "Most miru". Omenjeni most čez reko Muro je sicer bil že pred triindvajsetimi leti proglašen za Most prijateljstva in Most miru Šri Činmoja, tokrat pa so to proglasitev še dopolnili s postavitvijo obeležja – table, hkrati pa so uprizorili tudi Tek miru, ki so ga odtekli člani društva, župana obeh mest, Stanislav Rojko in Heinrich Schmidlechner, pa sta - vsak s svoje strani mostu, pritekla s plamenicama miru, ki so jih med drugim v rokah držali že mati Tereza, dva papeža, Mihail Gorbačov in številni drugi ugledni državljani sveta.

Oba župana, ki sta ob kulturnem programu, odkrila omenjeno tablo sredi mostu, sta skupaj z županom Cankove Dragom Vogrinčičem, ki so v svojih pozdravnih nagovorih poudarjali mir, ljubezen in harmonijo med ljudmi, so posebej oplemenitili poslanstvo miru in svobode v vseh ozirih, k čemur je tako vdano strmel in deloval tudi Šri Činmoj. Omenjali so župani tudi "norce, ki držijo prst na jedrskem orožju, in tako lahko ogrozijo vse nas". Žal pa ne gre prezreti niti dejstva, da so avstrijski policisti, tudi v dobre pol ure poteka slovesnosti, še v tem simbolnem trenutku, na mostu, med prijateljskimi državama in mestoma, v osrčju Evropske unije, še bolj temeljito pregledovali potnike, ki so se peljali čez "most prijateljstva in miru" proti Avstriji. To pa je gotovo zgodba za drugo priložnost in za tiste višje politike, saj lokalni oblastniki, čeprav v dobrih in prijateljskih odnosih, tukaj očitno ne morejo storiti ničesar.

Kakorkoli že, ob koncu dogajanja, ko so tekači iz Gornje Radgone, čez Bad Radkersburg, pritekli do občine Cankova, je potekalo druženje vseh tekačev miru in drugih udeležencev, ob Mostu miru, harmonije in ljubezni med Gerlinci v Sloveniji in Pöltnom v Avstriji. Sicer pa je Tek miru in harmonije štafetni tek s plamenico miru, ki letos praznuje 30-letnico. Že od leta 1987 dalje namreč vsako leto tečejo ljudje s plamenico po vsem svetu. Obiskali so že 155 držav in pri tem skupno pretekli več kot 600.000 kilometrov, plamenico pa je v tem času prijelo več milijonov ljudi.

Mimogrede je Šri Činmoj duhovni mojster, ki je svoje življenje (1931-2007) posvetil služenju človeštvu. V vseh 43 letih njegovega življenja na zahodu si je prizadeval, da bi navdihnil in pritegnil čim več sledilcev, saj njegovo življenje izraža neomejen potencial človeške narave. Šri Činmoj rojen v Indiji (Zahodna Bengalija) je uresničeni duhovni mojster, predan služenju iskalcem globljega pomena življenja. Skozi poučevanje meditacije, glasbo, umetnost, literaturo (izdal je več kot 1600 knjig), športne dosežke in s svojim življenjem si je prizadeval navdihniti druge, da najdejo notranji mir in izpolnitev.


Več v Kultura in izobraževanje