Norci držijo prst na jedrskem orožju!?

Komemoracije ob dnevu mrtvih

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. oktober 2017 ob 21:50
Komemoracija v Gornji Radgoni

Komemoracija v Gornji Radgoni

V organizaciji občine Gornja Radgona in Združenja borcev za vrednote NOB Gornja Radgona, so se Radgončani tudi letos zbrali na komemorativni slovesnosti ob dnevu mrtvih, in sicer pred spomenikom žrtev vojne NOB na Partizanski ulici. Skromno in dostojanstveno so se desetine zbranih spomnili vseh umrlih, tako v borbah za Severno mejo, v času I. in II. svetovne vojne, po vojni in tudi v vojni za Slovenijo leta 1991.

Delegacije udeležencev, predstavnikov vseh veteranskih združenj ter drugih organizacij, pa so hkrati položili vence in prižgali sveče na mnogih spominskih obeležjih in grobovih v mestu in okolici, in sicer na: spomeniku NOB v središču mesta; spominski plošči na zgradbi Partizanska 26 (»stara pošta«), spominski plošči na zgradbi Maistrov trg 2, spominski plošči Janezu Svetini na Partizanski ulici, nagrobnem spomeniku Maistrovim borcem na pokopališču, spominski plošči pri Admondu, nagrobnem spomeniku jugoslovanskim vojakom, nagrobnem spomeniku Alojza Gaubeta na pokopališču, nagrobnem spomeniku častnega občana, akademika dr. Antona Trstenjaka na pokopališču, grobnici častnega občana, msgn. Franca Puncerja v kapelici na pokopališču, ter na grobu častne občanke, ki je umrla letos Cilke Dimenc Žerdin.

Pred tem so v priložnostnem programu, ki ga je povezoval dolgoletni ravnatelj OŠ Gornja Radgona, ki se je 1. septembra letos upokojil, Dušan Zagorc, nastopili: recitatorji iz radgonske OŠ, pod vodstvom Olge Kotnik, mladi glasbeniki iz Zasebne glasbene šole Maestro, pod vodstvom ravnateljice Melite Vulc, ter pevke Pevskega zbora GU Gornja Radgona, pod vodstvom Dragice Černe. Zagorc je v svojem govoru, med drugim, spomnil na krvavo polpreteklo zgodovino in ob njej pozval k enotnosti ter medgeneracijskemu združenju. "Prižgimo iskrico upanja v očeh mnogih in ustvarjajmo pogoje za srečno mladost ter lepo starost, z upanjem na lepšo prihodnost". Ob tem je opozoril na vse nesmiselne vojne, pa tudi na žrtve prometnih in drugih nesreč, samomorov ipd.

Podobno je v svojem priložnostnem nagovoru poudaril tudi Stanislav Rojko, župan občine Gornja Radgona, ki je spomnil na zgodovinske dogodke pomembne za Slovenijo in Slovenstvo. "Zato, ne glede, kdaj in zakaj so umrli, spomnimo se vseh, ki jih več ni med nami. Žal tudi danes norci držijo prst na jedrskem orožju in smo vseskozi vsi ogroženi, ne da bi živeli v blagostanju. Tudi zaradi tega naj bodo ti dnevi spomin na vse, kateri so za vedno odšli od nas", je med drugim dodal župan Rojko.


Več v Kultura in izobraževanje