Tudi letos Martinovanje v Ormožu skoraj v celoti v samem centru mesta

Na novinarski konferenci so predstavili podroben program največje prireditve na območju Občine Ormož - Martinovanje v Ormožu 2017

Prlekija-on.net, petek, 3. november 2017 ob 16:05
Novinarska konferenca

Novinarska konferenca

V petek, 3. novembra, ob simbolni uri 11.11, so organizatorji Občina Ormož, Javni zavod TKŠ Ormož s TIC-em Ormož ter Prostovoljno gasilsko društvo Ormož z ostalimi sodelujočimi na novinarski konferenci v prostorih sejne sobe Občine Ormož, predstavili podroben program prireditve Martinovanje v Ormožu 2017.

Martinovanje je postalo naš ljudski praznik, ki ga praznujemo ob polni mizi in z veselim srcem, da se je mošt spremenil v vino. Martinovanje pa je tudi največja prireditev na območju Občine Ormož, ki bo letos potekala 10. 11. in 11. 11. 2017.

Na novinarski konferenci so svoj del v organizaciji Martinovanja 2016 predstavili Alojz Sok, župan občine Ormož, Karmen Štumberger, vodja oddelka za gospodarstvo na Občini Ormož, Simona Kosi, v.d. direktor Javnega zavoda TKŠ Ormož, Rajko Košič, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Ormož, Hinka Hržič, strokovni tajnik in kmetijska svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti pri KGZ Ptuj, KSS Ormož, Barbara Podgorelec, vodja območne izpostave JSKD Ormož, predstavnik Ljudske univerze Ormož, enote Mladinski center in predstavnik Turističnega društva Podgorci.

Ponovno bodo ostali na lanski lokaciji, saj se bo skoraj celotni program odvijal na Kerenčičevem trgu v samem centru mesta, prav tako pa bo tudi Martinov zabavni šotor stal v neposredni bližini (na parkirišču »stare komunale«). Novost v letošnjem programu je lokacija vinskega festivala, ki bo potekal v grajski kleti Unterhund.

Prvo dejanje Martinovanja 2017 se je izvedlo 26. oktobra v Kulturni dvorani Podgorci, kjer je Turistično društvo Podgorci izvedlo ocenjevanje špricarjev in Turnir mladih vin.

V petek Velika Martinova tržnica, okrogla miza, razstava, odkritje kipa, Drugo Dugme, Mambo Kings, ...
Na Martinov petek se bo celotno dogajanje začelo že zgodaj zjutraj, saj bo na Kerenčičevem trgu potekala Velika Martinova tržnica. Petkovo dopoldne bodo nadaljevali z okroglo mizo v Mladinskem centru, kjer se bodo pogovarjali o vinogradništvu, kot priložnosti za mlade. Nato bodo odprli razstavo v avli občine Ormož z naslovom Fascinantni svet očal, ki je posvečena dolgoletni proizvodnji očal v Ormožu.

Kot se za martinovo spodobi, pa bo največji poudarek na vinu in kulinariki. V bivši blagovnici Tima bo tudi letos locirana razstava pridnih rok, katere odprtje bo ob 12.00. Takoj po odprtju pa se bodo sprehodili do gradu, kjer bodo slavnostno odkrili doprsni kip Erne Meško, dobro poznane pisateljice, ki je veliko naredila za kmečke žene na tem območju.

Ob 14. uri v grajski kleti v Unterhundu sledi slavnostna otvoritev Martinovanja s prikazom krsta mošta. To bo tudi pričetek Festivala vin, kjer bo oba dneva možnost degustiranja vrhunskih vin. Vinsko kulinarična doživetja bodo na voljo tudi drugi dan, torej v soboto 11. 11. 2017.

Uradni del se bo v petek ob 16.00 nadaljeval s slavnostno razglasitvijo zmagovalcev turnirja za naj špricar, za mlado vino in naj potico. Vsi ljubitelji umetnosti, pa si bodo lahko oko napasli na odprtju razstave iz likovno literarne kolonije »Malek 2017«, ki je letos posvečena našemu velikemu vinogradniku Stanku Čurinu.

Popoldne bo še posebej živahno v prireditvenem šotoru, kjer bo snemanje oddaje Polka in majolka. Da dneva ne bodo prehitro zaključili, v Hramu šipona na Kogu pripravljajo martinovo večerjo z orgelskim koncertom (na večerjo se je potrebno najaviti). Zvečer bo v Martinovem prireditvenem šotoru na voljo zabavo za vse generacije, saj bodo obiskovalce razgreli vedno mladi rokerji Drugo Dugme in vsem dobro poznani Mambo Kings.

V soboto bodo mesto zbudile skupne koračnice vseh godb (pričakujejo jih 12). Dogajanje se bo nadaljevalo v športni dvorani na Hardeku, kjer bo potekalo že 22. tekmovanje pihalnih godb za pokal Vinka Štrucla v organizaciji JSKD Ormož in Glasbene šole Ormož.

V soboto 15. Martinov pohod, Velika Martinova tržnica, Dejan Vunjak in Ansambel Opoj
Za tiste, ki pa radi pešačijo, pa se lahko s Planinskim društvom Maks Meško Ormož v soboto zjutraj odpravite na tradicionalni letos že 15. Martinov pohod. Sobotno dogajanje na Kerenčičevem trgu bo popestrila tudi Velika Martinova tržnica. Tam bodo poleg razstavljavcev, ki predstavljajo razne obrti na našem koncu potekala tudi Martinova tržnica, kjer se bodo predstavljali domači rokodelci kot so izdelovalke nakita, lončarji, izdelki iz lesa, praktični izdelki za vsak dan. Ker pa je pri nas vsako leto več kmetij, ki se ukvarjajo z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji, boste na tržnici lahko tudi našli tipično prleško domačo hrano, kot so meso iz tünke, zobl, sire in tudi kvasenice in sadni kruh bo na voljo. Ponudbo na tržnici bodo popestrila tudi turistična društva. Turistična društva so se tudi letos aktivno organizirala in bodo dogajanje popestrila s šaljivim prikazom vinogradniških običajev s krstom mošta (ob 11.00 in 14.30), ki se bo odvijalo na hribčku pred grajsko pristavo. Tudi letos bodo pripravili tekmovanje v kuhanju »prleškega piskra«, ki se bo odvijalo v šotoru pred gradom.

V šotoru bo ves dan zanimivo in veselo, možnost bo Martinove malice in kosila (vsak dan med 10.00 in 18.00), za dobro voljo bodo skrbeli mladi ansambli. Ne smemo pa pozabiti tudi na vložek kulturnih društev, saj bodo z nastopi ljudskih pevcev, godcev, zborov in z nastopi folklornih skupin še dodatno popestrili dogajanje oba dneva prireditve.

Za zaključek Martinovanja pa so pripravili koncert trenutno zelo vročega Dejana Vunjaka z Brendijevimi barabami in odličnim domačim zabavnih ansamblov Opoj.

Bogat program tudi za najmlajše
Tudi letos niso pozabili na naše najmlajše, za njih so pripravili kotiček v Martinovem prireditvenem šotoru, kjer bodo potekale ustvarjalne delavnice, v petek ob 14.30 in v soboto ob 9.00 ter ob 14.00. Za ostale obiskovalce pa so pripravili vodene oglede mesta ter gradu in grajske pristave Ormož, po predhodni najavi pa  si boste lahko ogledali eno največjih in najsodobnejših kleti v Sloveniji, klet Puklavec Family wines.

To je na kratko vse kar se bo dogajalo v Ormožu podrobnejši program pa najdete na spletni strani www.martinovanje.si. V kolikor pa bi želeli še kakšno dodatno informacijo pa so vam z veseljem na razpolago na tel 051 64 34 11 ali preko e pošte tic.ormoz.grad@siol.net.

Skratka vabljeni, da tudi vi Martinov vikend preživite v Ormožu!


Več v Kultura in izobraževanje