Po konferenci »S knjigami do znanosti in etike«

Začenja se peta sezona uspešne DOSOR-jeve Bukvarne

Filip Matko Ficko, petek, 3. november 2017 ob 18:00
S knjigami do znanosti in etike

S knjigami do znanosti in etike

Že leta 2013 so si zaposleni v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, zastavili program »DOSOR-jeva Bukvarna« kot del obveznega izobraževanja zaposlenih, ki se zaključi s skupinskim ali osebnim vodenim razgovorom (z evalvatorjem) o vsebini prebrane knjige, s poudarkom na možnih aplikacijah na delovnem mestu posameznega zaposlenega.

Kot pravi direktorica DOSOR-ja, Mateja Hauser: »Namen projekta je, da z branjem istih knjig vzpostavimo delovno okolje, kjer se sprejemajo in uporabljajo podobne metode, vrednote in vzorci delovanja, ki so v prid in korist starejših. S tem se lahko doseže cilj: prevzem odgovornosti sodelavcev za samoizobraževanje, osebno rast in samospoštovanje, kot tudi boljše razumevanje in vpogled v dnevne situacije in probleme pri delu (starost, demenca, bolezenska stanja, psihologija bolnika, smrt, medsebojni odnosi, komunikacija... in življenjske »modrosti«).

Tako vsak izmed zaposlenih prebere v sezoni dvanajstih mesecev najmanj dve knjigi s seznama, ki je dogovorjen na začetku sezone (za sezono 2017/2018 so naslovi: »Stari kralj v izgnanstvu« Arno Geiger, »Psihologija telesnega bolnika in njegove okolice« Zlatica Rakovec Felser, »Lepota let« Ashton Applewhite, »Stara mana v koprivah« Aurelie Valognes, »Tu je bila Britt Marie« Fredrik Backman, »Skrivni dnevnik Henrika Groena starega 83 let in ¼« Henrik Groen, »Delo s teboj me ubija« Katherine Crowley in Kathi Elster, »Štirje dogovori« Don Miguel Ruiz, »Zid molka« Astrid van Hulsen ter »Adijo, grem domov« Neva Železnik).

Po prebranju knjig sledi evalvacija kot ključni del projekta, ki zagotovi osebni stik s sodelavcem, prenos informacij in okrepi pripadnost timu. Zato je potrebno razgovor skrbno načrtovati, ga tankočutno izvesti, zabeležiti ideje in izboljšave, ki so se razvile med pogovorom ter le-te realizirati ali prenesti na ustrezno mesto. Evalvacijo je možno izvesti tudi skupinsko, osebno mnenje o vsebini prebrane knjige ter morebitne pripombe ali izboljšave pa lahko vsak posameznik/-ca zapiše v obliki obnove ali krajšega zapisa po točkah.

Interni projekt »DOSOR-jevo Bukvarno« je direktorica Mateja Hauser predstavila na konferenci »S knjigami in filmi do znanosti in etike: boljše poznavanje staranja za vse generacije«, ki je bila v Ljubljani 23. oktobra letos, ob tem pa lahko dodamo, da je že leta 2014 Pomurska gospodarska zbornica »DOSOR-jevo Bukvarno« nagradila z bronastim priznanjem za inovacijo. 


Več v Kultura in izobraževanje