Jožef Zadravec prejel priznanje Zavoda za gozdove Slovenije, kot najbolj skrbni lastnik gozda v Pomurju

Ljubezen do gozda, lesa in izdelovanje lesenih izdelkov so njegovo največje veselje

Jože Žerdin, petek, 3. november 2017 ob 18:22
Jožef Zadravec

Jožef Zadravec

Jožef Zadravec doma iz Žižkov v občini Črenšovci celo življenje živi z gozdom in naravo, kajti pred 30 leti se je odločil, da bo zvesto in načrtno gospodaril s svojim gozdom. Družina Zadravec ima namreč osem hektarjev lastnega gozda, katerega je največ na območju Črenšovcev in okolice. V začetku je sicer imel le nekaj hektarjev gozda, a z leti ga je dokupil. Da lepo skrbi za svoje gozdove so uvideli tudi v Območni enoti za gozdove Slovenije v Murski Soboti in ga za letošnje leto predlagali za najbolj skrbnega lastnika gozda v deželi ob Muri. Med slovenskimi naj skrbniki lastnega gozda je tako postal Jožef Zadravec, ki je prestižno priznanje kot najboljši skrbnik lastnega gozda prejel na letošnjem sejmu Narava-zdravje v Ljubljani.

Kot nam je povedal Jožef, večji del njegovega gozda raste na zavarovanem območju Natura 2000 in to največ črne jelše, hrasta, javorja, češnje in nekaj malega jesena. Drevesa, ki jih je Jožef posadil in jih vsako leto obnavlja in jih sproti sadi z novimi sadikami, katere ima večji del svojih, nekaj pa dobi od murskosoboškega Zavoda za gozdove, rastejo na močvirnem območju, pri čemer tem sadikam voda, blato zelo prija pri rasti. Letno namreč črna jelša zaraste do 1,5 metra. Jože se spominja, kako je davnega leta 1985 v gozdu zasadil jesen in po nekaj letih je le-ta zrastel v debelino 60 centimetrov, zato ga je moral posekati, predvsem zaradi tega, ker se je začel sušiti, opaža namreč, da jesen uničujejo razni zajedalci in bolezen se praktično razširili po celotnem deblu.

Družina Zadravec namreč, po besedah Jožefa, svoj gozd po sečnji začne s sajenjem novih sadik, zato letno posadi tam okoli deset tisoč različnih sadik, pri čemer mu ni žal, kajti za bodoči razvoj družine razmišlja dolgoročno, ko bodo čez nekaj desetletij, sedaj posajene sadike, zrasle v mogočna drevesa in ko bodo zrasla v določeno debelino in višino se bo začela sečnja dreves. Sicer pa Jožef živi za gozd v njem je skoraj vsak dan, kajti potrebno je postoriti marsikaj od redčenja, odstranjevanja odpadnih vej, visoke trave… Za vsak gozd, poudarja naj skrbni lastnik gozda v Pomurju Jožef Zadravec, so zdrave in kakovostne sadike. Največji problem in rak rana v njegovem gozdu pa je v zadnjem času suša in pomanjkanje vode, kar se nedvomno tudi zadnja leta pozna v gozdu, kjer je veliko močvirja, a vode premalo za normalno rast drevja. Podtalnica namreč iz leta v leto upada, kar se pozna v rasti v gozdovih, zato bi bilo smotrno in pametno reko Muro zajeziti in podtalnica bi se nedvomno dvignila, za kar bi bili veseli kmetje in lastniki gozdov.

Drugi pereči problem pri mladem gozdu pa je v tem, da ga uničuje tudi divjad, od divjih prašičev, jelenov in srnjadi ter podrast in manjše bolezni. Poleg skrbnega gospodarjenja z gozdovi se družina ukvarja tudi s kmetovanjem. Jožef Zadravec pa se je pred nekaj leti odločil, da bo iz svojega lastnega lesa začel izdelovati najrazličnejše predmete iz lesa, kar kot pravi mu danes ni žal, pri čemer je začel načrtno pridelovati les v končne uporabne izdelke. No, nekaj časa je s svojimi unikatnimi lesenimi izdelki hodil po sejmih, a davčna zakonodaja je naredila svoje in prodajo na sejmih je opustil. Tako zadnje čase svoja lastna drevesa v gozdu žagajo in jih pripeljejo domov, kjer se v delavnici začne proizvodnja lesenih izdelkov. Domala vsako drevo za izdelke žagajo poševno, pri čemer mora ostati na vsakem odžaganem komadu lubje, da je potem pravi naravi izdelek.

Danes leseno galanterijo nadaljuje sin Darko, ki je končal lesarko šolo v Mariboru. Jožef pa svojemu sinu pomaga v delavnici, kajti za izdelovanje lesenih izdelkov imajo najrazličnejše sodobne stroje za obdelavo lesa, kar jim omogoča, da njihovi izdelki dobivajo visoko dodatno vrednost pri kupcih. Po njihovih lesenih izdelkih se zanimajo kupci iz vzhodnih evropskih držav. V delavnici so najprej začeli izdelovati lesene gajbice za shranjevanje sadja, a kmalu so se na slovenskem in evropskem trgu pojavili novi in novi izdelki. Vsak izdelek, ki pride iz njihove delavnice na trg je narejen z velikim znanjem in občutkom za les, zato je potrebno les skrbno obdelati, ga ohraniti v tisti obliki, kot je zrasel, saj ga žagajo poševno, ker na lesu ostane lubje.

Med drugimi izdelki, ki jih izdelujejo v Žižkih pa so razni darilni seti za pijače, razni podstavki za na mizo, več vrst čebrov za meso in za zaseko, škatle, krmilnice. V zadnjem času pa je veliko povpraševanje po kuhalnicah in še drugih izdelkih. Tako svoj lastni les, unovčijo v unikatne lesene izdelke. Ob obisku nam je najbolj skrbni lastnik gozda v deželi ob Muri, povedal, da bo morala stroka več postoriti za slovenske gozdove, ne pa da se slovenski les vozi v tujino, od tam pa uvažamo gotove lesene izdelke. Vzgoja do gozda naj bi se začela že pri mladih, kajti gozd nam daje sveži zrak in ravnovesje. Slovenija je zelo bogata z gozdom in načrtna sečnja bi povsem spremenila slovensko krajino je sklenil Jožef Zadravec.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje