Aktivni tudi med počitnicami

OI JSKD Ljutomer skrbi tudi za izobraževanje ljubiteljskih ustvarjalcev

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. november 2017 ob 11:51
Delavnica za vzgojiteljice in učiteljice

Delavnica za vzgojiteljice in učiteljice

V petek, 3. novembra so se na ljutomerskem odru zbrale vzgojiteljice in učiteljice iz celega Pomurja. Tudi predstavniku moškega spola ni bilo dolg čas v družbi folklornic. OI JSKD Ljutomer skrbi tudi za izobraževanje ljubiteljskih ustvarjalcev. Tokrat smo organizirali delavnico z naslovom LJUDSKO IZROČILO SKOZI IGRO, PESMI IN PLES in povabili k sodelovanju vodje vrtčevskih in otroških folklornih skupin, vzgojitelje v vrtcih, učitelje v osnovnih šolah I. triada in vse, ki bi se želeli bolje spoznati z ljudskim izročilom otrok.

»Kulturna dediščina in ohranjanje tradicionalnih ljudskih običajev predstavljata nenadomestljivo vrednoto pri razvijanju osebnosti otrok in ljubezni do ljudskega izročila. Vsaka enota kulturne dediščine, ki je poškodovana ali uničena, je žal izgubljena, zato jo je smiselno vključiti v aktivno vsakodnevno življenje že v zgodnjem otroštvu. Izročilo se ohranja le ob posredovanju znanja in izkušenj mlajšim generacijam, pri čemer je vzor pomembno vzgojno sredstvo.

Ljudski ples je del slovenske kulturne dediščine, zato je primerno, da ga kot posebno vrednoto spoznajo tudi otroci. V njem se izražajo duša, značaj in temperament človeka, številne različice pa odkrivajo njegovo ustvarjalnost. Zaradi tega je vredno, da ga spoznajo generacije v predšolskem in v šolskem obdobju. Učenci lahko s spoznavanjem ljudskih plesov razvijajo svoje ustvarjalne, kreativne sposobnosti, hkrati pa se na neposreden način srečujejo s kulturo njihovih prednikov, jo učinkovito prenašajo v učno okolje in jo ohranjajo za prihodnost, pridobljene spretnosti pa uporabijo kot motivacijski dejavnik pri vsebinah učenja v šoli«, je povedala mentorica delavnice, Mojca Kmetec. Delavnico je sooblikovala tudi Saša Veler.

Napovedujemo novo izobraževanje: GLEDALIŠKO MASKO v soboto, 18. novembra.

Zapisala Mira Rebernik Žižek


Več v Kultura in izobraževanje