Ročno mikanje bele repe

Družina Vöroš bo belo repo namenila za kuhanje bujte repe

Jože Žerdin, torek, 7. november 2017 ob 14:27
Puljenje bele repe

Puljenje bele repe

Med pozabljena kmečka opravila spada tudi zadnje jesensko opravilo na kmetiji, to je ročno mikanje (puljenje) bele strniščne repe. Nekoč so skoraj pri vsaki kmečki hiši sejali belo strniščno repo, katero so uporabljali za prehrano živali in za kisanje repe, katero so potem uporabljali v času kolin.

Bela repa se seje po žetvi v strnišče, kjer je bila prej posejana pšenica. Danes se še malokje seje bela repa, a nekateri se še vedno odločajo in posejejo nekaj arov strniščne bele repe za prehrano prašičev.

Tudi družina Vöröš iz Črenšovcev je letos kupila seme dolge bele repe v domači Kmetijski zadrugi in jo zasejala na deset arski njivi. Gospodar Anton je belo repo skozi leto skrbno negoval, dognojeval in jo tudi okopal, da je ni trava prekrila.

Prišel je jesenski čas, ko je potrebno repo spraviti iz njive in jo shraniti v klet. Letos je zrasla zelo debela, saj je rasla v dobri zemlji nedaleč od vasi Črenšovci. Gospodar Anton je vso repo sam pomikal ročno in očistil ter obrezal. Nekaj repe bodo namenili za koline, saj se približuje zimski čas, ko bodo ob kolinah skuhali bujto repo, ostalo pa bodo namenili za prehrano prašičev.


Več v Narava