Napihajte 0,0 in policija bo pihala vam. Na koncertu.

Bodite odgovorni vozniki, poskrbite za varno udeležbo v prometu in si obenem prislužite vstopnice za edinstveno glasbeno doživetje - skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu!

Prlekija-on.net, torek, 7. november 2017 ob 20:101
Slovenija piha 0,0

Slovenija piha 0,0

Tudi letos policisti za večjo varnost v prometu skrbijo z akcijo Slovenija piha 0,0. Ta poteka med 6. in 12. novembrom, ko policisti po vsej Sloveniji poostreno preverjajo, ali vozite pod vplivom alkohola.

Bodite odgovorni vozniki, poskrbite za varno udeležbo v prometu in si obenem prislužite vstopnice za edinstveno glasbeno doživetje - skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu!

Kupon

Z akcijo Slovenija piha 0,0 prek sodelovanja in spodbujanja zglednih ravnanj do boljše prometne varnosti
Akcija Slovenija piha 0,0, ki jo že drugo leto zapored organizira Ministrstvo za zdravje v sodelovanju s Policijo, pristojnimi inšpekcijskimi službami in nevladnimi organizacijami, želi spodbujati prometno varnost tako, da nagrajuje tiste, ki spoštujejo predpise in so vzor drugim. Obenem akcija spodbuja sodelovanje pristojnih služb, tako bodo poleg Policije v tem času aktivnosti izvajale tudi inšpektorske službe. Na terenu bodo zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji, aktivni pa bodo tudi predstavniki nevladnih organizacij kot so Zavod Vozim, Varna pot in Drogart. Tudi na Javni agenciji RS za varnost prometa bodo v času akcije ter nato v celem decembru izvajali številne aktivnosti, od priprave akcijskega načrta, različnih medijskih aktivnosti in osveščanja udeležencev v prometu ter terenskih in preventivnih dogodkov po šolah in v lokalnih okoljih.

Alkohol botruje vsaki tretji smrtni prometni nesreči
Na slovenskih cestah približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica vožnje pod vplivom alkohola. Alkohol pa botruje celo vsaki tretji smrtni prometni nesreči! V letu 2016 so alkoholizirani udeleženci povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in 1.009 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna, ob petkih in sobotah, ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah, in sicer jih je največ na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestnih povezavah. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so stari med 24 in 34 let.

Poskrbimo, da praznični teden mine varno
Bliža se Martinovo, ko bodo po vsej Sloveniji potekala številna praznovanja. V tem tednu, med 6. in 12. novembrom, bodo zato policisti poleg vožnje pod vplivom alkohola preverjali tudi prisotnost drog in drugih psihoaktivnih snovi. Preizkus alkoholiziranosti oziroma hitri test za droge pa bodo odredili tudi vsem kršiteljem, ki bodo s hujšim prekrški, kot so na primer prehitra vožnja, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti, ogrožali varnost drugih prometnih udeležencev.

Izvajali bodo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bodo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci morebitnih hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.

Policisti znova opozarjajo, da smo za prometno varnost odgovorni prav vsi prometni udeleženci. Skupaj poskrbimo, da praznični teden mine varno! Nikar ne sedajte za volan, če ste uživali alkoholne pijače. Naj raje vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali pa se odločite za javni prevoz. Dosledno spoštujete tudi ostale cestnoprometne predpise in tako poskrbite za svojo varnost in varnost drugih.


Več v Kultura in izobraževanje