Pisatelj Vinko Möderndorfer gostoval v Gornji Radgoni

Kit na plaži za radgonske sedmošolce

Prlekija-on.net, četrtek, 9. november 2017 ob 08:161
Vinko Möderndorfer v Gornji Radgoni

Vinko Möderndorfer v Gornji Radgoni

V Javnem zavodu Knjižnica Gornja Radgona vse pogosteje pripravljajo tudi srečanja in predstavitve literarnih ustvarjalcev in njihovih del iz cele Slovenije. In tako je v teh turobnih dneh gost radgonske knjižnice bil tudi pisatelj, pesnik, dramatik, esejist, gledališki in televizijski režiser Vinko Möderndorfer, ki je za svoje umetniške stvaritve prejel številne nagrade: Grumovo, Rožančevo, Ježkovo, potem nagrado Prešernovega sklada, Desetnico, Večernico ipd.

Konferenčno sobo, kjer se odvijajo tovrstni dogodki, so tokrat napolnili številni obiskovalci, med njimi tudi učenci osnovnih šol, ki za domače branje berejo pisateljeva mladinska romana Kit na plaži in Kot v filmu. Roman Kit na plaži, pa so učenci sedmih razredov prejeli tudi kot darilo v projektu »Rastem s knjigo«.

S pisateljem se je pogovarjala vodja knjižnice Katarina Rauter, ki je v pogovoru dejala, da lahko Vinka Möderndorferja mirno označimo za ustvarjalni multipraktik, ki piše vse mogoče literarne žanre in zvrsti. Pisatelj je veliko povedal o načinu svojega dela in tudi tem, da pri pisanju za mlade bralce čuti veliko odgovornost; na primeren način jim je potrebno razložiti tudi boleče življenjske izkušnje, kot so ločitev staršev, bolezen, drugačnost...

Rdeča nit pogovora sta bila že omenjena mladinska romana, proza za odrasle in poezija, kjer je bila izpostavljena zbirka ljubezenske in erotične poezije z naslovom Kot belo, kot ljubezen. Ob zaključku prijetnega pogovora je pisatelj prebral pesem, z močno konotacijo bolečine. Obiskovalcem je podpisoval knjige, se z njimi fotografiral in tudi na ta način pokazal svojo veličino in preprostost. Sicer pa je pisatelj, ki je rojen v Celju, kjer je preživljal otroštvo in mladost, dejal da je prvič v Gornji Radgoni in je zato še posebej vesel povabila radgonske knjižnice.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje