25. ormoško Martinovanje znova privabilo množico ljudi

Organizatorji so znova poskrbeli za pester program, med katerim ni manjkalo degustacij vin in potic, slovesnosti in druženja ob dobri družbi

Valerija Novak, sobota, 11. november 2017 ob 08:44
25. Martinovanje v Ormožu

25. Martinovanje v Ormožu

V petek, 10. novembra, je v Ormožu potekalo že 25. tradicionalno Martinovanje, ki je znova privabilo množico ljudi tako iz Ormoža kot iz okolice. Organizatorji so znova poskrbeli za pester program, med katerim ni manjkalo degustacij vin in potic, slovesnosti in druženja ob dobri družbi.

Dopoldansko dogajanje je potekalo na Kerenčičevem trgu, kjer so se lokalni pridelovalci in posamezniki predstavili na Martinovem sejmu in Martinovi tržnici in v Mladinskem centru Ormož, kjer je v okviru Ljudske Univerze Ormož potekala okrogla miza na temo Vinogradništvo-priložnost za mlade. Na okrogli mizi so se najprej predstavili mladi vinarji in predstavili svoje začetke v vinskih vodah. Govora je bilo tudi o marketingu vin in kasneje tudi kakšen pomen ima promocija za zvišanje prepoznavnosti ter predstavljene so bile marketinške rešitve za področje vinarstva.

Slovesno odkrili doprsni kip Erne Meško
Opoldne je v blagovnici Tima potekala otvoritev razstave pridnih rok Društva kmečkih žena, ki je bila posvečena pisateljici Erni Meško. Za literarni in glasbeni program so poskrbeli učenci Osnovne šole Ormož, prav tako pa so sodelovale tudi MePZ DU Velika Nedelja pod vodstvom Renate Horvat in učenci OŠ Ormož pod mentorstvom Metke Lešničar in Aleksandre Kociper. O razstavi in Erni Meško sta spregovorili Milena Rajh in Hinka Hržič, nekaj besed pa je namenil tudi župan Občine Ormož, Alojz Sok. Slovesnost se je nato nadaljevala v aleji pred Ormoškim gradom, kjer so slovesno odkrili doprsni kip Erne Meško.

Slavnostna otvoritev martinovanja s krstom mošta
Ob 14. uri je v kletnih prostorih gradu potekal osredji dogodek petkovega dne; slavnostna otvoritev 25. martinovanja v Ormožu s krstom mošta, prihodom vinskih kraljic in začetkom festivala vin. Pri slovesnosti so sodelovali pevci vokalne skupine Holermus, ki so opravili tudi obred krsta mošta. V programu so zbrane pozdravili župan Ormoža Alojz Sok, veleposlanik Poljske Pawel Czerwinski; Mitja Herga, direktor kleti Puklavec Family Wines in vinska kraljica Jeruzalemsko-Ormoški goric Katja Kolarič. Skupaj pa so potem tradicionalno s pipo »nabili« poln sod, ki ga za Martinovanje podari klet PFW in pomeni uradno otvoritev Martinovanja.

Naj »špricar vino« je vino Puklavec Family Wines
V tekmovanju za »naj špricar 2017« se je letos potegovalo 20 špricarjev. Po strokovni oceni komisije, katere je ocenjevanje izpeljala v Podgorcih, je prvo mesto osvojilo vino Puklavec Family Wines. Podelili so tudi nagrade za najboljše potice, kjer se je tokrat potegovalo 41 potic; kar 25 od teh pa je prijelo zlato priznanje.

Vsi ljubitelji umetnosti, pa so si lahko oko napasli še na odprtju razstave iz likovno literarne kolonije »Malek 2017«, ki je letos posvečena našemu velikemu vinogradniku Stanku Čurinu.

Zvečer je v šotoru sledil koncert skupin Drugo Dugme in Mambo Kings.


Več v Družabno