Zasegli skoraj 1.800 sadik konoplje in 27 kg že posušene prepovedane droge - konoplje

En največjih zasegov prepovedane droge na območju PU Maribor, s prodajo bi trije Srbi lahko pridobili več kot 3,5 milijona evrov

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. november 2017 ob 16:082
Zasežena konoplja, foto: SKP PU Maribor

Zasežena konoplja, foto: SKP PU Maribor

Vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda je na PU Maribor predstavil kriminalistično preiskavo, med katero so zasegli veliko količino prepovedane droge konoplje: kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v sredo, 8. 11. 2017, na podlagi pisne odredbe Okrožnega sodišča v Mariboru, na območju Policijske postaje Slovenska Bistrica opravili hišno preiskavo večjega gospodarskega poslopja. Trem državljanom Srbije, starim 26, 27 in 61 let, ki so v gospodarskem poslopju, na 900 kvadratnih metrih, v posebej prirejenih prostorih za gojenje neupravičeno gojili 1.781 sadik konoplje, so odvzeli prostost.

Osumljeni bi lahko iz ene rastline konoplje pridelali vsaj 200 g kvalitetnih vršičkov prepovedane droge konoplje in bi s takšnim nasadom, upoštevajoč, da je bilo pri hišni preiskavi zaseženih 1.781 sadik, lahko pridelali vsaj 356 kg prepovedane droge konoplje. S kontinuirano proizvodnjo bi to v enem letu lahko ponovili tri do štiri krat. Ob morebitni neupravičeni prodaji 356 kg prepovedane droge konoplje, ki bi bila pridelana na tak način (skunk), bi zagotovo zaslužili vsaj 1.780.000,00 evrov, v kolikor bi prepovedano drogo prodali na črnem trgu na »debelo«. Če bi takšno količino prodali na »drobno«, bi si lahko pridobili še bistveno večjo protipravno premoženjsko korist, saj 1g na ta način pridelane prepovedane droge, na črnem trgu stane 10 evrov in bi tako lahko zaslužili 3.560.000,00 evrov.

Zasežena jim je bila tudi večja količina prepovedane droge, med drugim tudi 57 paketov hidroponično gojene rastline konoplje - skunka, bruto teže 27 kilogramov, denar, večje količina ostalih pripomočkov za proizvodnjo le-te (sijalke, dušilke, filtri, ipd, …). S prodajo navedene količine prepovedane droge, bi si osumljenci ob uspešni neupravičeni prodaji v Republiki Sloveniji pridobili najmanj 150.700,00 evrov. V kolikor bi prepovedano drogo prodali na črnem trgu na »debelo«. Če bi takšno količino prodali na »drobno«, bi si lahko pridobili še bistveno večjo protipravno premoženjsko korist, saj 1g na ta način pridelane prepovedane droge na črnem trgu stane 10 evrov in bi tako lahko zaslužili 301.400,00 evrov.

Vsem trem osumljenim državljanom Srbije je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186/I. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

V petek, 10. 11. 2017, so mariborski kriminalisti osumljene privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njih odredil sodno pridržanje.

Za navedeno kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let.


Več v Črna kronika