Ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni

V DOSOR-ju 14. novembra zanimivo strokovno srečanje

Filip Matko Ficko, sreda, 15. november 2017 ob 08:28
Merjenje sladkorja v krvi

Merjenje sladkorja v krvi

Prav na Svetovni dan diabetesa – 14. november – je bilo v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, strokovno srečanje. V spomin na kanadskega znanstvenika, Nobelovega nagrajenca 1923, Fredericka Granta Bantinga, 1891 - 1941  (rojen 14. novembra!), ki je s svojim mladim asistentom Charlesom Bestom v laboratoriju izoliral beljakovino, poimenovano inzulin, je spominski dan sladkorne bolezni.

Z Zdravstvene in kozmetične šole v Mariboru se je c DOSOR-ju oglasil dijak 4.letnika Žan Časar iz Apač, ki je v tem domu za starejše že opravljal svojo prakso, z njim pa je prišel še sošolec iz 4. letnika Tim Horvat iz Lenarta. S pomočjo Power pointa sta srednješolca poglobljeno predstavila zgodovino in značilnosti, kakor tudi preventivo sladkorne bolezni - diabetesa.

V nadaljevanju srečanja v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice so tri medicinske sestre DOSOR-ja (Klaudija Zemljič, Anja Törnar in Melita Pozman) stanovalkam in stanovalcem tega doma za starejše izmerile sladkor v krvi, krvni tlak ter telesno težo in višino. Z zapisanimi podatki se bodo stanovalke in stanovalci lahko oglasili na pogovor k svoji osebni zdravnici v DOSOR-ju.


Več v Kultura in izobraževanje