Si upate peklenščkom pogledati v oči?

Obeta se velik šov, saj parkeljne vedno spremljajo strašne maske, ogenj, hrušč in hkrati počenjajo vragolije ter strašijo gledalce

Prlekija-on.net, četrtek, 16. november 2017 ob 19:22
Noč Parkeljnov v Goričanah

Noč Parkeljnov v Goričanah

V soboto, 18. novembra, se bo v Goričanah pri Medvodah odvijala sedaj že tradicionalna etnološka prireditev »6. Noč parkeljnov v Goričanah«. Skupine parkeljnov se bodo zvrstile ena za drugo v obliki mimohoda ter tako predstavile svoje maske in opremo svojega kraja in s tem svojo zgodovino in navade. Obetajo se zelo atraktivne maske, saj si jih velika večina parkeljnov izdela samih in predstavljajo njihov ponos. Obeta se tudi velik šov, saj parkeljne vedno spremljajo strašne maske, ogenj, hrušč in hkrati počenjajo vragolije ter strašijo gledalce.

Prireditev je mednarodnega značaja, saj bodo na obisku skupine iz Slovenije, Avstrije, Italije, Hrvaške in letos kot novost tudi iz Švice. Dejstvo, da parkeljni prihajajo iz petih držav, uvršča Noč parkeljnov v Goričanah kot edinstveno na svetu. Letošnje leto bo potekala že 6. edicija noči parkeljnov v Goričanah in zato pričakujejo več kot 4.000 ljudi.

Vsako leto se 5. decembra v Goričanah zberejo vaščani, ter uprizorijo obhod svetega Miklavža in njegovih "pomočnikov" od vrat do vrat, da je le prižgana kakšna luč v znak dobrodošlice, ter jim razdelijo dobrote ali pa kakšno šibo.

Tokrat pa se predstavljajo le "peklenščki", saj se pokažejo v svoji najboljši in seveda najbolj strašni luči. Tako opomnijo otroke, da morajo biti pridni ter jim pokažejo kdo jih bo obiskal, če ne bodo. Prav zato je tak dogodek še posebno zanimiv v našem delu Slovenije, kjer se Miklavževanje še vedno intenzivno pojavlja.

Skupine parkeljnov otvorijo prireditev ob 18. uri. Letos je predvidenih, za Slovenijo rekordnih 26 skupin parkeljnov, kar pomeni udeležbo več kot 400 parkeljnov. S tako množično udeležbo se prireditev uvrša med največje svoje vrste. Ob 20. uri pa se prične drugi del dogodka, to pa je zabava s skupino Dejan Vunjak & Brendijeve barabe, kjer se boste lahko tudi malo poveselili, se zavrteli, nekaj spili ter se okrepčali. Pridružite se jim 18. novembra, če si upate peklenščkom pogledati v oči!

Foto: Bobo


Več v Slovenija