Traktorist poškodoval službeni avtomobil in grozil policistu

PU Murska Sobota, torek, 11. maj 2010 ob 15:103
Poškodovano policijsko vozilo

Poškodovano policijsko vozilo

Policisti PP Lendava so 8. maja 2010 v popoldanskem času odvzeli prostost 50 – letnemu vozniku traktorja, ki je odklonil preizkus alkoholiziranosti, med postopkom poškodoval službeni avtomobil Opel astra in z grožnjami preprečil uradno dejanje.

Tega dne v popoldanskem času je policist PP Lendava na avtobusnem postajališču v Hotizi zaustavil in kontroliral traktorista, ki bi naj pred tem v naselju Gaberje poškodoval kabelsko omrežje. Že pred tem ga je policist zaustavljal z zvočnimi in svetlobnimi signali, vendar traktorist le tega ni upošteval.

Ker je voznik med postopkom kazal očitne zunanje znake alkoholiziranosti, mu je policist odredil preizkus z elektronskim alkotestom. Med tem, ko je policist v službenem vozilu preverjal voznikovo identiteto, saj voznik pri sebi ni imel dokumentov, je traktorist kljub policistovi odredbi odpeljal s postajališča in pri tem s kolesom traktorja  poškodoval zadnji del službenega vozila.

Policist je zapeljal za pobeglim traktoristom in ga dohitel na traktorski stezi. Domnevno vinjeni traktorist je traktor nenadoma zaustavil in sunkovito zapeljal vzvratno, ves čas pa policistu grozil z dvignjeno pestjo.

Nato je s traktorjem zapeljal na poljsko pot. Ves čas mu je sledil tudi policist. Po približno 500 metrih je policist zaradi slabega terena z avtomobilom nasedel in obstal. To je opazil traktorist, ki je zapeljal proti avtomobilu. S prednjim delom traktorja je trčil v avtomobil in ga potiskal pred seboj cca 25 m. Policist, ki je opazil traktoristovo namero, je iz avtomobila pravočasno izstopil. 

Po trčenju je avtomobil obstal na njivi, traktorist pa je nadaljeval vožnjo v smeri naselja Hotiza. Policist mu je s poškodovanim avtomobilom ponovno sledil in ga dohitel na Hotizi. Traktorist je zaustavil, izstopil iz traktorja in s kladivom v roki grozil policistu.

V tem trenutku je na kraj prispela tudi druga policijska patrulja. Osumljeni traktorist se je pred policisti umaknil v traktorsko kabino. Ker ni upošteval ukazov policistov, so ga z uporabo prisilnih sredstev spravili iz kabine in ga vklenili. Pri tem se je osumljenec lažje telesno poškodoval. Policisti v postopku niso bili telesno poškodovani.

Poškodovanemu je bila na kraju nudena zdravniška pomoč, v nadaljevanju pa je bil s kraja odpeljan v bolnišnico, kjer je ostal na opazovanju.

Zoper osumljenega voznika bodo policisti zaradi preprečitve uradnega dejanja uradni osebi in zaradi poškodovanja tuje stvari podali kazensko ovadbo. Zaradi odklona preizkusa alkoholiziranosti in neupoštevanja odredbe bo podan obdolžilni predlog, zaradi povzročitve prometne nesreče pa je bil traktoristu izdan tudi plačilni nalog.


Več v Črna kronika