Slovesnosti ob 200-letnici rojstva Davorina Trstenjaka pri Sv. Juriju ob Ščavnici

V počastitev spomina na velikega rojaka je bila darovana sveta maša, opravljen znanstveni simpozij in odkrita obnovljena spominska plošča na rojstni hiši

Branko Košti, ponedeljek, 20. november 2017 ob 19:40
200-letnica rojstva Davorina Trstenjaka

200-letnica rojstva Davorina Trstenjaka

S celodnevnim dogajanjem, so v nedeljo, 19. novembra, pri Sv. Juriju ob Ščavnici, počastili 200-letnico rojstva še enega iz plejade pomembnih mož, ki izvirajo z območja današnje Občine Sv. Jurij. 8. novembra je namreč minilo 200 let od rojstva duhovnika, leposlovca, mitologa, etimologa, zgodovinarja, liberalno-katoliškega publicista in prvega predsednika Društva slovenskih pisateljev Davorina Trstenjaka.

Nedeljske slovesnosti, katerih organizatorji so bili Občina Sv. Jurij ob Ščavnici, Župnija Sv. Jurij ob Ščavnici, Pokrajinski arhiv Maribor, Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij in Zavod »Lipa« iz Maribora, so se pričele s sveto mašo v farni cerkvi sv. Jurija, katero je daroval generalni vikar Lojze Kozar ml.

V nadaljevanju se je v Kocbekovi dvorani KUS, odvil znanstveni simpozij, na katerem so višji arhivski svetovalec Ivan Fras, ddr. Ivan Rihtarič, dr. Duša Kmecl Umek, publicist Andrej Šiško, prof. ddr. Igor Grdina, publicist Franc Krnjak, prof. dr. Stane Granda, višji bibliotekar Drago Samec in mag. Jure Maček, vsestransko osvetlili življenje in delo Davorina Trstenjaka. V galeriji Kus je bila na ogled razstava Davorin Trstenjak v arhivskih fondih Pokrajinskega arhiva Maribor, katere avtor je bil mag. Jure Maček.

Praznovanje jubileja se je zaključilo z odkritjem in blagoslovom obnovljene spominske plošče na Trstenjakovi rojstni hiši v Kraljevcih. Plošča je bila v današnjo Štelcerjevo domačijo vzidana že leta 1896 in je bila sedaj prvič obnovljena. Zbrane domačine in goste sta nagovorila župan Občine Sv. Jurij Mirko Petrovič in minister za kulturo Vlade Republike Slovenije Tone Peršak, katera sta skupaj z lastnikom domačije Edijem Štelcerjem, ploščo tudi odkrila. Blagoslov plošče so opravili farni župnik Boštjan Ošlaj, duhovni pomočnik Mirko Rakovnik in generalni vikar Lojze Kozar ml. V kulturnem programu sta nastopila člana Literarnega društva Sv. Jurij ob Ščavnici Monika Čuš in Boštjan Petučnik, zapel pa je tudi MPZ iz Svetega Jurija.


Več v Družabno