Gost bo zgodovinar dr. Marjan Žnidarič

Predstavitev najnovejše knjige »Četrta operativna cona«

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 27. november 2017 ob 11:11
Marjan Žnidarič

Marjan Žnidarič

V predprostoru knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, bo Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci pripravila v torek, 28. novembra zvečer, srečanje z zgodovinarjem dr. Marjanom Žnidaričem iz Maribora.

Pogovor, s pričetkom ob 18. uri, z avtorjem najnovejše knjige »Četrta operativna cona« (pregled zgodovine nacistične okupacije in osvobodilnega boja na slovenskem Štajerskem, Koroškem in Prekmurju) bo vodil predsednik borčevske organizacije v Radencih Darjan Mencigar.

Knjiga - monografija je izšla pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, kjer so zapisali, da avtor dr. Marjan Žnidarič v osmih vsebinsko-kronoloških in enem tematskem poglavju poda temeljit pregled dogajanj na Štajerskem, Koroškem in Prekmurju (ter od oktobra 1944 dalje tudi v delu Gorenjske) v času nacistične okupacije, okupatorjevih raznarodovalnih ukrepov in osvobodilnega boja Slovencev v letih 1941 – 1945. Območje 4. operativne cone je zajemalo dobri dve tretjini ozemlja predvojne Dravske banovine ter velik del Koroške na avstrijski strani meje. Monografija je napisana zelo pregledno, v lahkotnem in prijetno berljivem jeziku, zato bo dobrodošla tako laičnim bralcem, ki so o obravnavanem obdobju naše zgodovine doslej (pre)malo vedeli, kot zgodovinarjem za strokovno rabo. Avtor na 877 straneh s 132 ilustracijami (fotografije, skice, dokumenti) ponuja znanstveno potrditev o upravičenosti slovenskega osvobodilnega boja, ki pomeni vrh v dosedanji slovenski zgodovini.


Več v Kultura in izobraževanje