Nekateri so obrtniki petdeset let in več

Obrtniki in podjetniki OOZ Murska Sobota na tradicionalnem srečanju Skupaj smo močnejši

Prlekija-on.net, ponedeljek, 27. november 2017 ob 12:05
13. srečanje obrtnikov in podjetnikov OOZ Murska Sobota

13. srečanje obrtnikov in podjetnikov OOZ Murska Sobota

V motelu Čarda v Nemčavcih, dober streljaj od Murske Sobote z ene in Moravskih Toplic z druge strani, je pod geslom: Skupaj smo močnejši, potekalo tradicionalno, 13. srečanje obrtnikov in podjetnikov OOZ Murska Sobota. V omenjeni zbornici je sicer včlanjenih okoli 640 članov in članic iz občin: Beltinci, Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina. Po pozdravnih nagovorih predsednika OOZ Murska Sobota Vlada Mandiča, člana UO Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Draga Delaluta, župana MO Murska Sobota, dr. Aleksandra Jevška, so podelili kar 66 jubilejnih priznanj članicam in članom OOZ Murska Sobota. Trem jubilantom z več kot pol stoletja obrtniške, družinske tradicije pa so podelili tudi posebna priznanja OZS, podeljenih je bilo tudi nekaj priznanj gostincem, ki se niso udeležili podelitve na strokovnem dnevu slovenskih gostincev v Portorožu.

Predstavnik krovne organizacije obrtnikov in podjetnikov Slovenije, sicer tudi podpredsednik sekcije za gostinstvo, Drago Delalut je prisotne, kljub slovesnem dogodku, seznanil s težavami, ki jih obrtnikom in podjetnikom povzroča država s svojimi vedno novimi posegi v pravice tistih, ki ustvarjajo in polnijo državni proračun. V imenu lokalnih skupnosti je dr. Aleksander Jevšek izrazil zadovoljstvo, da imajo tudi pomurski obrtniki in podjetniki vedno več dela. Obljubil je tudi pomoč lokalnih skupnosti obrtnikom in podjetnikom, sploh pa je njegov nagovor izžareval spodbudno in z velikim optimizmom.

Potem, ko je izrazil zadovoljstvo, da je član OOZ Murska Sobota Miran Andrejek postal podjetnik leta v Sloveniji za leto 2017, je prvi mož murskosoboških obrtnikov, med drugim dejal, kako ga veseli, da imajo v Pomurju dobro delovno okolje, ki prinaša lepo prihodnost, v veliki večini po zaslugi mikro, malih in srednjih ter tudi družinskih podjetij. "Zato ste lahko obrtniki in podjetniki ponosni nase, na vaše delo, družine, ki vam na vaši poti stojijo ob strani in vas spodbujajo. Na to vaše delo in udejstvovanje smo ponosni tudi mi na obrtni zbornici, v katero ste vključeni. Kljub okrevanju gospodarstva, se na zbornici zavedamo, da imate obrtniki in podjetniki še veliko problemov v vseh dejavnostih, zato vam skozi zastopanje interesov napram državi, skupaj z OZS, z izobraževanjem, svetovanjem internacionalizacijo in še vrsto drugimi aktivnostmi, ki jih počnemo na naši zbornici, poskušamo pomagati. Ponosni smo tudi, da ste z nami obrtniki in podjetniki, ki imate strokovno znanje, uspešno poslovanje in jasno zastavljene cilje, kar dokazujete z vašim večletnim delovanjem", je med drugim dejal predsednik Vlado Mandič, ki je dodal: "Želim vas spodbuditi, da še naprej zaupate v svoje znanje, cilje in sposobnosti, ter ostanete še naprej združeni v obrtni zbornici, kajti samo združeni smo lahko močnejši in glasnejši".

Na prireditvi, katero je vodila Anita Borovič, so za prijetno vzdušje skrbeli člani moškega vokalnega kvinteta Aeternum, svoje čudovite pesmice pa je recitirala Mojca Zupančič, pesnica iz Maribora, prijetno druženje pa se je nadaljevalo dolgo v noč.

Priznanja v Nemčavcih so sicer prejeli, jubilanti za 10 let dela v obrti: Liviana Berendijaš s.p. (Kozmetične storitve, Moščanci), Boštjan Durič s.p. (Zidarstvo-fasaderstvo, Bodonci), Simon Ficko s.p. (Avtoservis Ficko, Cankova), Alen Hartman s.p. (Storitve z gradbeno mehanizacijo, Bratonci), Hotel Diana d.o.o. (Murska Sobota), Cvetka Jud Šek s.p. (Kavarna Vanilla, Kuzma), Franc Pentek s.p. (Splošni mizarski servis, Brezovci), Rudolf Rajsar s.p. (Vzdrževanje-popravila-montaža, Zenkovci), Jasna Rožman s.p. (Trgovina in posredništvo, Mali Bakovci), Simona Vicković s.p. (Frizerski salon Simona, Murska Sobota), Miran Žibrek s.p. (Kapljica Akva, vzdrževanje in popravila vodovodnih in ogrevalnih naprav, Bakovci), Miran Žitek s.p. (Ogrevalne naprave, vodovodne napeljave, vzdrževanje in popravila, Vaneča). Jubilanti za 20 let dela v obrti: Aleksnader Car s.p. (»Car Impex« Trgovina, posredovanje, Moravske Toplice), Čista narava d.o.o. (Tešanovci), Marija Ftičar s.p. (Vrtnarstvo, Petanjci), Milan Horvat s.p. (Sanacija dimnikov in zaključna gradbena dela, Markišavci), IKETT d.o.o. (Murska Sobota), Marija Omar s.p. (Pekarna Omar, Rankovci), Jože Ružič s.p. (Zemeljska dela, Korovci), Ervin Šinko s.p. (Trgovina Majster, Murska Sobota), Sabina Vrečič s.p.(Okrepčevalnica Špilak, Bodonci), Slavica Vuzem s.p. (Frizerski salon, Šalovci). Jubilanti za 25 let dela v obrti: Vikot Benko s.p. (Autoreal-Vzdrževanje motornih vozil in druge storitve, Sotina), Nikolaj Cipot s.p. (Servis in trgovina »Metalik«, Tešanovci), DIGIT d.o.o. (Veščica), Izidor Filip s.p., Elektro Filip, Beltinci), Jožef Franc s.p. (TV & Avdio servis, Krajna), Frizerstvo Murska Sobota d.o.o., Borut Gergek s.p. (Trgovina in servis GEAL, Puconci), Jožef Gostonj s.p. (Avtoprevozništvo, Murska Sobota), Hipiing d.o.o. (Murska Sobota), Smiljan Klemenčič s.p. (Avtoprevozništvo, Rakičan), Franc Kous s.p. (Dnevni bar GOOL, Gradišče), Štefan Kranjec s.p. (Strojno ključavničarstvo, Martjanci), Dušan Lulik s.p. (Avtoprevozništvo, Strukovci), Anton Rumplin s.p. (Avtoprevozništvo, Murska Sobota), Suzana Sabotin s.p. (Frizerstvo »Suzy«, Bogojina), Štefan Števanec s.p. (Kombajniranje, Borejci), Termoinženering Lemerje d.o.o., Tratnjek d.o.o. (Murska Sobota). Jubilanti za 30 let dela v obrti: Marija Cigüt s.p., Okrepčevalnica, Krog), Liljana Kuplen s.p. (Frizerski salon, Puconci), Mertük d.o.o. (Bratonci), Dragutin Serec s.p. (Royal-gostinstvo, Murska Sobota). Jubilanta za 35 let dela v obrti: Štefan Bunderla s.p. (Kamnoseštvo Bunderla, Grad), Ludvik Žalik s.p. (Strojno ključavničarstvo »Žalik«, Murska Sobota). Jubilant za 40 let dela v obrti: Franc Grah s.p. (Kemična čistilnica in pralnica, Černelavci). Jubilantka za 50 let dela v obrti: Margit Grah s.p. (Žensko frizerstvo, Sveti Jurij).

Jubilanti z več kot 50 letno družinsko tradicijo, ki so po sklepu UO Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, prejeli bronasti ključ, kot prispevek k razvoju obrtništva in podjetništva, medsebojnega poslovnega sodelovanja in povezovanja na področju obrti in podjetništva: Štefan Kranjec (Strojno ključavničarstvo, Martjanci). Podjetnik Kranjec nadaljuje več kot 64 letno družinsko tradicijo obrti in podjetništva, saj je leta 1992 prevzel dejavnost strojnega ključavničarstva in servisa za motorna kolesa po očetu. Štefan v svoji dejavnosti, dokazuje, da samo s trdim delom in vztrajnostjo, podjetnik lahko uspe. Margit Grah (Žensko frizerstvo, Sveti Jurij). Grah Margit je podjetnica, ki opravlja frizersko dejavnost že 50 let in jo je prevzela po svojem očetu. Tako da njihova družinska tradicija že šteje 67 let. Kljub upokojitvi, s svojo vitalnostjo, močno energijo in voljo do dela še ne razmišlja o opustitvi obrti. Ludvik Žalik (Strojno ključavničarstvo »Žalik«, Murska Sobota). Ludvik je podjetnik že 35 let ter se ukvarja s kovinarsko dejavnostjo. Nadaljuje družinsko tradicijo, ki sega v leto 1923 torej gre za 94 letno družinsko tradicijo. S kvaliteto storitev, inovativnostjo, dokazuje, da sodi med podjetnike, ki veliko prispevajo k razvoju obrti in podjetništva.


Več v Gospodarstvo