Zgodovinar dr. Marjan Žnidarič o NOB

Kolaboracija z okupatorjem seveda ni skrb za narod

Filip Matko Ficko, sreda, 29. november 2017 ob 08:16
Pogovor o času 2. svetovne vojne

Pogovor o času 2. svetovne vojne

V predprostoru knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci pripravila v torek, 28.novembra zvečer, srečanje z zgodovinarjem dr. Marjanom Žnidaričem iz Maribora. Pogovor je »tekel« o osvobodilnem boju 1941 – 1945 na slovenskem Štajerskem, Koroškem in Prekmurju.

Za uvod v pogovorni večer o času narodnoosvobodilnega boja v Sloveniji v času 2. svetovne vojne sta nastopila pevka Sara Koler Urbanc in klaviaturist Valter Klemenčič. Z ljudsko pesmijo ter dvema partizanskima sta vse navzoče v duhu »premaknila« za tričetrt stoletja nazaj. In o tem času sta se pred vsemi pogovarjala zgodovinar dr. Marjan Žnidarič in mladi predsednik Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci Darjan Mencigar.

Avtor najnovejše knjige »Četrta operativna cona« (pregled zgodovine nacistične okupacije in osvobodilnega boja na slovenskem Štajerskem, Koroškem in Prekmurju) je prepričan, da se danes omalovažuje narodnoosvobodilni boj ter da se skuša s stereotipi spremeniti zgodovinsko resnico, češ, da so bila dejstva drugačna, kot jih je do leta 1991 prikazovalo uradno zgodovinopisje. Tako po njegovem nikakor ne drži, da je šlo v 2. svetovni vojni na Slovenskem za državljansko vojno, kajti za obstoj naroda so se borili partizani, druga stran pa je kolaborirala z okupatorji. In je trden v svoji izjavi, da če bi zmagala nacizem in fašizem, Slovencev danes ne bi bilo več in tudi povojnih pobojev bi najbrž bilo veliko več, kot jih je bilo. Zatorej bi bilo po njegovem treba veliko spremeniti v učnih načrtih v šolah ter mladim predstaviti dejstva, ki so velikokrat izpuščena in zamolčana.

Slovenski osvobodilni boj je treba razumeti in spoštovati kot visoko moralno, etično in nacionalno dejanje, kot takšno pa je tudi legalno in legitimno dejanje. A kolaboracija z okupatorjem ter boj proti osvobodilnemu gibanju lastnega naroda pa sta greh, ki ju nikakor ni mogoče zgodovinsko opravičiti.


Več v Kultura in izobraževanje