Čebele kot kulturni nosilci

Projektno delo šole bo skozi tri leta prešlo v širše okolje, saj bo mesto Ljutomer z zaključkom projekta pridobilo čebeljo učno pot od mesta pa do zgradbe osnovne šole

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. december 2017 ob 08:47
Projekt BEErasmus

Projekt BEErasmus

Osnovna šola Ivana Cankarja Ljutomer je bila v letošnjem šolskem letu vključena v triletni mednarodni projekt Erasmus+. Kot edini osnovni šoli v Sloveniji je šoli uspelo pridobiti evropska sredstva za izmenjavo učiteljev in učencev z delovnim jezikom v nemščini.

Projekt ima delovni naslov BEErasmus, kjer bodo učenci in učitelji partnerskih držav (Slovenija, Nemčija, Avstrija, Hrvaška) skupaj spoznavali čebelice in s pomočjo njih kot kulturnih nosilcev v posameznih državah spoznavali tudi drug drugega, različne kulture, načine življenja in tako izgubljali strah pred neznanim in drugačnim. Ker je delovni jezik nemščina, bodo v projektu aktivno sodelovali predvsem učenci, ki se učijo nemščino.

Projektno delo šole bo skozi tri leta prešlo v širše okolje, saj bo mesto Ljutomer z zaključkom projekta pridobilo čebeljo učno pot od mesta pa do zgradbe osnovne šole. Tako bomo svojevrstno prispevali k skrbi za čebele v bližnji in širši okolici še za prihodnje generacije.

V okviru projekta je že bil izveden predstavitveni dan projekta, kjer so se učenci 1. , 2. in 3. razreda seznanili s samim projektom in partnerji v tujini. Učenci so preko internetne povezave v nemščini pozdravili prijatelje v Nemčiji, Avstriji in na Hrvaškem, se preko kviza naučili nekaj o teh državah, se naučili plesa s katerim bomo pozdravili prijatelje ob srečanju v Sloveniji  in izdelali velik panj ter kranjsko čebelico.

Dve učiteljici in šest učencev 7. razreda šole so se v okviru projekta že udeležili tudi delovne izmenjave na Hrvaškem, kjer so predstavili šolo, kraj in državo ter prisostvovali pri pouku v nemščini. Z učitelji iz partnerskih držav so pripravljali skupne aktivnosti v okviru projekta (knjiga o čebelah, internetna stran o čebelah, didaktična škatla o čebelah,....)  ter spoznavali ljudi in kulturo gostujoče šole.

Meseca marca 2018 sledi še drugo delovno srečanje v Nemčiji, ki je namenjeno vzpostavitvi internetne strani o čebelicah in izobraževanju učiteljev v ravnanju z IKT in njihovi uporabi internetne strani o čebelah. Meseca maja 2018 bo na Osnovni šoli Ivana Cankarja Ljutomer prvo srečanje vseh učiteljev in učencev partnerskih držav. Gostje bodo sodelovali pri pouku, šola pa bo organizirala različne delavnice o čebelah, partnerjem predstavila bližnjo in širšo okolico, priredil pa se bo tudi čebelji tek, kjer se bodo s prostovoljnimi prispevki zbirala sredstva za postavitev čebelje učne poti.


Več v Kultura in izobraževanje