Vsi skupaj: Zatorej sosed, sosed dober dan !

Zopet »Za kmečko pečjo« pri KD Janko Divjak Kapela

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 4. december 2017 ob 09:46
Eva Tompa odlično poje in igra

Eva Tompa odlično poje in igra

Čeprav zapisujemo o čudovitem kulturnem popoldnevu 3. decembra (Ta veseli dan kulture – v spomin rojstva največjega slovenskega poeta dr. Franceta Prešerna !) v organizaciji Kulturnega društva Janko Divjak Kapela, se je dogajalo v vaško gasilskem domu Hrastje Mota.

V prenovljenih podstrešnih prostorih tega doma, ki je vedno pretesen za številne obiskovalke in obiskovalce, že vrsto let pripravljajo kulturni entuziasti teh krajev Občine Radenci prireditev pod delovnim naslovom »Za kmečko pečjo« ter obujajo in ohranjajo ljudske običaje, ljudsko pesem in plese, kot tudi žilav ljudski humor.

Tako je v samem uvodu prireditve povezovalec Tomi Perša iz društvene dramske sekcije spomnil vse navzoče na prižig letošnje prve svečke na adventnem venčku ter na tokratni čas pričakovanj, veselja in družinskih radosti. Majhna Maša je recitirala pesem, nato pa so nastopili najmlajši iz vrtca in prvošolci. Večina njih (Žan, Anže, Brin, Jan, Tijana, Daša, Žiga, Eva, Maša) je sodelovala tudi pri dramatizaciji »Pod medvedovim dežnikom« o prijateljstvu med gozdnimi živalicami. Društvena folklorna skupina letos praznuje svojo 20-letnico in zato so zaplesali na prireditvi kar dvakrat, s harmoniko jih je spremljal Robert Majerič.

Zaigrali in zapeli sta kar dve odlični harmonikarki: Tina Krajnc in Eva Tompa, ki navdušujeta s svojimi nastopi tudi občinstvo izven domače Občine Radenci. »Muzikante« so se šli še šolarji, a zatem je zaigrala in zapela kar celotna družinaKoren: mama Katja, oče Marjan (igra kitaro in harmoniko) in otroci Gašper, Zala in Jernej. Ob njihovem petju so v občinstvu skandirali, skupaj z njimi pa zapeli »Zatorej sosed, sosed dober dan !« Po drugem spletu folklornih plesov sta v duetu nastopila pevec Franci Duh in s harmoniko Stanko Ilješ.

Sledil je obisk »vedeževalke«, ki reši vsak problem in pri njej (Slavica Kovačič) so se oglasili kar štirje: mož, žena, hčerka in prvi sosed. Vsem je ob primernem plačilu bilo ustreženo: vedeževanje iz roke, iz kavne usedline, iz kart ter pri izganjanju hudih duhov. Za zaključek pa so se medgeneracijsko združili trije muzikantje: mlada Eva Tompa, srednje generacije Marjan Koren ter senior Stanko Ilješ.

Številne zbrane sta ob zaključku bogatega kulturnega popoldneva pozdravila župan Občine Radenci Janez Rihtarič in predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Hrastje Mota Miran Žunič, a predstavniki Kulturnega društva Janko Divjak so vsem nastopajočim podarili društveni koledar za prihajajoče leto 2018. Sledila je še pogostitev z domačimi dobrotami.


Več v Kultura in izobraževanje