Otroci s posebnimi potrebami so uprizorili čudovit praznični večer

Marsikomu so se ob tem orosile oči. Zbirajo se tudi prostovoljni prispevki za nakup didaktičnih pripomočkov, vsak lahko prispeva.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. december 2017 ob 10:39
Predstava Snežakov prvi božič

Predstava Snežakov prvi božič

Kot je znano, že nekaj zadnjih let, v okviru ene največjih pomurskih osnovnih šol, tiste v Gornji Radgoni, deluje tudi podružnična šola, dr. Janka Šlebingerja, ki je pred tem, kot šola s prilagojenim programom, delovala samostojno. Prav lani je omenjena šola obeležila lep jubilej, 60. letnico obstoja in delovanja, njena samostojnost pa je ostala tudi po preselitvi pod okrilje OŠ Gornja Radgona. Otrok je v šoli s prilagojenim programom vedno manj, a kljub temu jim nudijo vse potrebno, da se ne bi čutili odrinjeni. Sami otroci pa, s pomočjo svojih učiteljev in mentorjev potrjujejo, da so tudi oni zmožni narediti marsikaj. V to so se ob začetku prazničnega decembra prepričale množice obiskovalcev, ki so v avli radgonskega hrama učenosti, spremljali enkratno dobrodelno prireditev, katero so, s pomočjo svojih pedagogov uprizorili otroci iz šole s prilagojenim programom. »Otroci s posebnimi potrebami pridejo v naša življenja. Pustijo sledi v naših srcih...in nikoli več nismo enaki

Marsikomu izmed obiskovalcev, tudi ravnatelju OŠ Gornja Radgona, Dejanu Kokolu, ki je nastopajoče in obiskovalce pozdravil na začetku prireditve, so se orosile oči. Mnogi niti verjeti niso mogli, da so otroci s posebnimi potrebami sposobni pripraviti in uprizoriti takšno zimsko in praznično zgodbo, ki nas je popeljala v veseli december, mesec obdarovanj in lepih zgodb. Celotna zgodba, katero je spremljala mirna klavirska glasba, se je vrtela okrog zimskega večera in božičnega praznovanja z naslovom: Snežakov prvi božič (priredba po knjigi Wolframa Hänla). "Jutro je napovedovalo najlepši dan doslej. Tako se je vsaj zdelo prebivalcem nekega mesta, ko so se tistega čudivitega jutra prebudili in pogledali skozi okno. Bilo je pravljično jutro, takšno, kot je lahko samo tedaj, ko sonce posije na mesto, ki ga je minulo noč prekril sneg. Tistega dne so bili prebivalci nenavadno veseli in razigrani... Na prostranem zasneženem travniku za hišami postavljajo otroci snežaka. Najprej privalijo debelo okroglo snežno kepo. Nanjo postavijo drugo kepo in na vrh še eno za glavo. Za oči in usta so od doma prinesli oglje. Le še nos in klobuk manjkata. Otroci stečejo domov, in zdaj snežak stoji na travinku čisto sam in zmrzuje. Pa še dolgčas mu je. Pri najboljši volji mu ne pride na misel nič, kar bi lahko počel. Od nekod se zaslišijo zvonovi in pravljično dogajanje, s sodelovanjem vseh 19 otrok iz omenjene šole, se nadaljuje v čudovitem slogu, z veliko petja, plesa, igre..."

V čudoviti predstavi Snežakov prvi božič so sicer nastopali vsi učenci PŠ dr. Janka Šlebingerja: Matevž Bevk, Nina Bračko, Amadej Fajfar, Leon Fras, Laura Gomboc, Sergej Klemenčič, Tilen Krabonja Grah, Dušan Kurbus, Karolina Kuzma, Kevin Perša, Martina Petelinšek, Alja Peterka, Karmen Pintarič, Manuela Tišler, Urška Trstenjak, Žan Segeri, Aljoša Zemljič, Matej Zrinski in Alen Žnidarič. Pri nastajanju in izvedbe prireditve pa je sodeloval celoten kolektiv PŠ dr. Janka Šlebingerja: Zdenka Dresler, Vito Dundek, Nataša Irgolič, Žaneta Jagerič, Romana Slavič Žnuderl, Sonja Miladinović, Bernarda Rožman, Sandra Sep, Jasmina Šebjanič, Tatjana Šebjanič, Jasna Zabrič, Jožica Zih, Lea Lihtenvalner, Mateja Vajs, Irena Svetec in nekaj učiteljev z matične šole (OŠ Gornja Radgona): Daniela Šedivy, Valentin Kovič, Valentina Novak, Dušan Šut in Nuša Zagorc.

Še pred zadnjo skupinsko pesmico, ki so jo zapeli vsi učenci in učitelji, je zelo čustveno spregovorila tudi vodja  Podružnične šole, Sandra Sep, ki je tudi spustila kar nekaj solz radosti. Predvsem se je zahvalila otrokom, ki so se dejansko izkazali, ter vsem, ki so pomagali pripraviti in uprizoriti eno takšno zgodbo. Tudi obiskovalcem se je zahvalila za obisk in prostovoljni prispevek, saj je šlo za dobrodelno prireditev. Zbrane cekine iz prostovoljnih prispevkov ter prodanih izdelkov na predbožičnem bazarju pa bodo namenili za nakup didaktičnih pripomočkov. Če pa želite tudi sami prispevati kakšen evro za otroke s posebnimi potrebami lahko to storite na TRR OŠ Gornja Radgona: 012296030650843 s sklicem 2993.

Kakorkoli že, ob decembrskih praznikih, ko trije možje z bradami obdarujejo, ne pozabimo: Največ prejmemo, ko damo, ko odpremo srce za nekoga, ki nas potrebuje. Bistveno bolje se počutimo, ko v tem divjem, neumornem tempu življenja pomoči potrebnim prižgemo iskrico upanja in veselja, ko nekomu ogrejemo srce. Ob sv. Miklavžu lahko začnemo nuditi pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Naj bo nadaljevanje tam do Božiča in novega leta, morebiti do Treh kraljev... Pozabimo na velika darila, pozabimo na histerično zapravljanje. Namesto tega raje delajmo dobro. Pomagajmo, ko lahko. Delimo tisto malo, kar imamo in lepšajmo življenje soljudem z drobnimi stvarmi. Nasmehi, pogledi, zahvalami in stiski rok. Pa bo ves svet lepši in svetlejši. Za vas, zate, za učence radgonske šole s prilagojenimi potrebami, za vse člane radgonskega Sožitja, ki si želijo le malo več pozornosti. Zato vsi, ki želite in zmorete jim pomagaje, in še naprej delajte dobro. Skupaj delimo ljubezen in dobroto drug z drugim. Tako nam bo vsem lepše. Vedno, ko bo priložnost, pa le pomagajte, kdo ve, kdaj bo spet kdo med nami potreboval pomoč ali roko opore. Tokrat pa, naj se zberejo sredstva za nakup didaktičnih pripomočkov za učence PŠ dr. Janka Šlebingerja.


Več v Kultura in izobraževanje